top of page

VRIJDAG 14 FEBRUARI 2020

HET WERK ZIT ER OP VOOR NU...

Als laatste job reden Dolly en Nancy naar Shine, waar onze bestelling met boeken was geleverd. Voor zo'n

€ 2 500 kochten we boeken voor klas 8 (die pas is opgestart), en de boeken volgens het nieuwe leerplan voor

klas 4. Daarnaast kwam er nog heel wat ander materiaal mee: lesplanboeken, agenda's, latten en driehoeken voor aan het bord, affichepapier enz enz enz...

De vele boeken werden gecontroleerd en voorzien van een stempel van S4K, zodat we altijd onze boeken kunnen volgen. De directeur was weeral een gelukkig man!

Daarnaast volgde nog een ernstig gesprek met Dolly, over de toekomst en de verdere werking van S4K in Kenia, en dit bij een lekkere ... Dawa in Nomad's.

Morgen nemen we daar met ons vijven afscheid van Kenia en vliegen moe maar tevreden naar huis.

Tot in juli!

WOENSDAG 12 FEBRUARI 2020

OP STAP MET DOLLY ALS CHAUFFEUR

Gisterenavond hadden we nog een aangename meeting met het team van Eddy Van Uytsel (Annick for Kenya). In Leonardo's werd  de alom bekende ijscrème geproefd en goedgekeurd.

Vandaag was Dolly onze chauffeur. Onze ritten waren niet zo ver en dat kon de huurauto wel aan.

We startten in Dabee Baraka, het kleuterschooltje, om de schilderwerken van Virginie, Dolly en Carine te bewonderen. Het was mooi om te zien, en ondertussen zijn twee Duitse vrijwilligsters bezig met het helpen met de fundi, om ook de omheining te vernieuwen en wat hoger te maken. De school is klein, maar wordt een tòpschooltje!

Vandaar reden we naar Mwanjamba, waar we geld brachten om de waterpomp te herstellen. Op de terugweg kwamen we de werkmannen al tegen, dus dit klusje zal vandaag nog geklaard worden, en er zal weer water zijn voor de 280 kinderen!

Meester Kassim wou ons niet zo maar laten gaan, hij had een ontbijt klaargemaakt: kasava (maniok) in coconut cream. een delicatesse! Hij blijft ons verrassen. Ook de andere leerkrachten kwamen ons nog eens bedanken en goeiedag zeggen.

Derde halte was Apple Mango Apartments. De Abdijschool van Zevenkerken zal dit jaar tijdens het weekend op een andere plaats logeren, en ze hadden ons gevraagd om eens te gaan kijken en foto's te nemen. Mooi, gezellig, niet duur, en betere ligging. Ze zullen het daar goed hebben, dat is zeker!

Laatste 'werk'halte was de bank, waar we na een lange wachttijd geholpen werden. This is Africa...

We sluiten deze ritten af met een lunchke in Kokkos, voor sommigen welbekend. Altijd lekker en gezellig.

DINSDAG 11 FEBRUARI 2020

PUBLIC HOLIDAY, BUT NOT FOR US!

Om 7 u deze morgen waren we reeds op weg naar Rose Mwakwere, dit om niet op het heetste van de dag terug naar huis te moeten rijden (tussen haakjes: het was 33°C toen we thuiskwamen!)

Stefanie was mee, zij leidt het project Ekwal, dat mee Shine 2020 realiseert.

In de wagen is er altijd plezier. We gaan altijd op zoek naar de 'Small' Five = kat, hond, geit, koe en kip. Die lopen wel altijd ergens over de weg, alleen of in kuddes.

Saïdi (de chauffeur) en Philippe zaten vooraan, en de 4 vrouwen (Nancy, Stefanie, Dolly en Pascale) twee per twee er achter. Met ons vieren hebben we ferm veel leute gehad, zo erg zelfs dat Philippe het (denkbeeldig) gordijn wilde dichtschuiven om toch een beetje stilte te hebben ;-).

We hadden ook tijd voor de jumpfoto op de 'jump'weg, u misschien al welbekend.

In Rose M. was er geen les, maar iedereen was op school aanwezig, want het is een internaat. Ook alle leraars waren er, de school is te ver af gelegen om elke dag naar huis te rijden. De meisjes deden de was, zaten ergens onder een boom of in klas te studeren... In het laboratorium had het laatste jaar zelfs examen! Het was goed om te zien dat ons aangekocht labmateriaal goed werd gebruikt! We groetten ook Mister Bones (zie foto's).

We gingen kijken hoe ver de vernieuwing van de oudste toiletten stond, en wat een vooruitgang na één week! De fundi (stielmannen) gingen graag met ons op de foto. Iedereen tevreden.

 

Kevin wachtte ons op met white tchai (witte thee), koekjes en chapati, mmm... Met Md. Mwongeli werden de verdere plannen voor de school besproken. Ze was supercontent toen we bevestigden dat in april kan gestart worden met de bouw van de eetzaal. 300 meisjes krijgen er drie maaltijden per dag. De zaal zal ook polyvalent kunnen gebruikt worden.

Natuurlijk werd de mooie natuur rond de rivier nog eens bewonderd, en daarna namen we afscheid van Rose M., deze keer is het weerzien in juli.
Kwaheri Rose Mwakwere!

MAANDAG 10 FEBRUARI 2020

SHINE 2020, EEN SUCCESVERHAAL!

Herinner je je nog, 3 jaar geleden, dat S4K grond had aangekocht voor Shine School, een school bestaande uit barakjes, met rond de 90 leerlingen?

We zouden beginnen met het verplaatsen van de barakjes. Begin 2017 ontstond de droom SHINE 2020, om tegen eind 2020 een volwaardige school te hebben voor de kinderen van die community, en niet-schoolgaande kinderen naar school te krijgen.

 

Wat is er ondertussen gebeurd?

De school is erkend door het ministerie, heeft de officiële naam ‘SHINE YETU ACADEMY’ en telt 320 leerlingen.

Er staan 9 nieuwe (mooi geschilderde) klaslokalen, nieuwe toiletten, een waterput met watertoren, en een office.

Aangezien er veel kinderen zijn, komt er extra schoolgeld binnen, zodat er gediplomeerde leerkrachten kunnen betaald worden, èn waardoor de bank een lening wilde toelaten voor een nieuwe schoolbus, die sedert deze week staat te blinken op de speelplaats.

 

Dit alles kan enkel wanneer er wordt samengewerkt: met de directeur en het lerarenteam, met andere sponsorprojecten (Ekwal, Annick for Kenya). Chapeau voor de inzet van pastor Daniël! We behandelen elkaar met wederzijds respect, en zo kom je het verst van al.

Natuurlijk volstaat dit niet. Er moeten fondsen zijn. En daarvoor danken we al onze sponsors, donateurs, vrienden. Elke bijdrage, groot en klein, heeft tot dit succes geleid.

 

Is Shine 2020 nu af?

 

Ekwal bouwt nu nog het laatste klaslokaal, de keuken en de eetzaal. S4K bestelde zo pas voor € 3000 boeken en extra schoolmateriaal, en wacht op de offerte voor 10 kasten, zodat elke klas zijn eigen boeken en materiaal netjes èn veilig kan opbergen.

In juli 2020 werken er 20 vrijwilligers van S4K in Shine, die het laatste klaslokaal, de keuken, de eetzaal en de buitenmuur aan beide zijden van de poort volledig zullen schilderen, in de mooie schoolkleuren geel en rood.

 

DUS, MET EEN BEETJE GELUK, ZAL SHINE 2020 IN JULI (BIJNA) ROND ZIJN!

Een pluim voor iedereen die zich ooit  voor S4K heeft ingezet, op welke manier dan ook!

Trots!

VRIJDAG 7 FEBRUARI 2020

DROEVIG MOMENT IN MABAYANI

Om 6 u deze morgen vertrokken we naar de verste school die we steunen, Mabayani School, dicht bij de grens met Tanzania. Eén uur op goede weg, één uur op hobbelige weg en één uur... zonder weg. Gewoon de sporen van de veestapel volgen.

Toen wij de eerste maal deze school bezochten, was de toestand van de klaslokalen erbarmelijk. Toch zaten er 260 kinderen in 5 lemen lokaaltjes, en sommige klassen kregen gewoon les onder de boom (zie eerste foto). Na het bouwen van toiletten en zorgen voor water (met medewerking van Annick for Kenya) konden we beginnen aan klaslokalen. Eddy Van Uytsel bouwde er vier, en vorig jaar startte S4K met 4 klaslokalen. Er werden ook 120 schoolbanken besteld.

Toestand nu: in drie klaslokalen (van Eddy) zitten kinderen, op de grond, nog altijd. Eén klaslokaal wordt door de leraars gebruikt als staffroom (= uitrust- of slaaplokaal). Onze voorrang gaat toch naar de kinderen?

De andere vier klaslokalen zijn verre van af, de deuren ontbreken, muren slecht gepleisterd... Er is nog geen enkele schoolbank te zien. Officieel moesten alle klassen sedert ten laatste 6 januari 2020 in de nieuwe gebouwen zitten.

Bijgevolg: 5 klassen zitten nog steeds in bouwvallige klasjes, op de grond, in het stof, zonder banken enz...

Besluit: Dolly en Philippe stelden heel boos een ultimatum: ze krijgen nu één maand de tijd (tot 7 maart) om alles in orde te brengen. Als we dan geen bewijzen zien op foto, of als Dolly een slecht rapport geeft na haar volgende bezoek, rond 7 maart, zal S4K zich jammer genoeg uit dit project terugtrekken. Dit tot grote spijt van de leraars, en de kinderen. Eén directeur slaagt er dan in alle kansen voor zijn eigen school te verkwanselen, uit luiheid en uit eigenbelang.

Dat is echt pijnlijk. Het was heel stil in de wagen wanneer we uit de school wegreden...

De mooie natuur onderweg en de iets gevaarlijkere situaties op de weg die eigenlijk geen weg was bracht ons weer aan het lachen, zelfs toen we vastzaten in de rivier en de wagen niet op de oever kregen.
We zijn veilig en wel weer in Diani Beach geraakt, en we halen voldoening uit alle projecten die wèl zijn geslaagd!

Doodmoe, maar blij dat het weekend er is!

DONDERDAG 6 FEBRUARI 2020

DE VRIJWILLIGERS AAN DE SLAG.

Gisteren en vandaag werkten onze twee vrijwilligers samen met Dolly in Dabee Baraka, waar de buitenkant van de school in mooie kleurtjes werd gezet: de betonnen pilaren van het nieuwe afdak kregen elk een aparte kleur, de muurtjes werden geschilderd en de cijfers en het alfabet werden rond de ramen aangebracht. Zo kunnen de kleuters ook buiten les krijgen.

Het plan is om ook op de betonnen speelvloer een hinkelspel te schilderen, de 'shapes', enz...

Goe bezig, onze meisjes!

Ondertussen handelden wij een paar meetings af, o.a. met Stefanie van Ekwal (Zwitsers project) die zal meewerken om het project Shine 2020 tot een goed einde te brengen.

DINSDAG 4 FEBRUARI 2020

NAAR ROSE MWAKWERE SECONDARY SCHOOL

 

Op deze tweede dag reden we naar onze 'favoriete' school (als ik dat mag zeggen), Rose Mwakwere. De directrice is daar zò enthousiast, dat je niet anders kan dan meedoen. Ze leeft voor haar meisjes en haar school, en zet alles op alles om de school naar een hoger niveau te brengen, en zo de toekomst van de meisjes te verbeteren.
 

Na een warm onthaal, met de koekjes en de 'white tchai' (witte thee) wandelden we over het domein om de vernieuwingen te zien. De county bouwde opnieuw een klaslokaal en begon eindelijk met de boring naar grondwater, en S4K is bezig met het zorgen voor nieuwe toiletten en septische put.

De plannen voor dit jaar werden besproken: bouwen van eetzaal en bakkerij (met hulp van Zevenkerken, Loppem) en aanleggen van zonnepanelen om te zorgen voor elektriciteit. Verlichting zal ervoor zorgen dat de meisjes langer kunnen studeren (het is donker om 19 u) en ook dit zal dus de resultaten omhoog brengen.

Na een lekkere lunch wachtte ons nog een kort optreden, maar dat is letterlijk in het water gevallen door een hevige stortbui. Wij moesten ons haasten om te vertrekken anders waren de wegen niet meer berijdbaar!

Toffe maar vermoeiende dag!

MAANDAG 3 FEBRUARI 2020

OP SCHOLENRONDE = ALTIJD AVONTUUR!

Eerste weekdag betekent bezoek aan scholen.

 

Jullie kennen het verhaal kalmpjes aan, een mooie rit van de ene naar de andere school. Mwanjamba School, Dabee Baraka en Shine Yetu Academy. Overal een warm welkom! Overal lachende gezichtjes! Tijdens de late lunch plannen maken voor de rest van de week, en met ons zessen (Philippe, Nancy, Dolly, Virginie, Carine en Pascale) genieten van de rust na een emotionele bezoekdag.

bottom of page