top of page

ZATERDAG 5 MAART 2022

HET IS WEER VOORBIJ! TIJD VOOR WAT HIGHLIGHTS!

We blijven nog steeds verrast hoe divers ons verblijf wel telkens is. Eigenlijk is het een aaneenschakeling van highlights.

 

De mensen, de kinderen, de leraren, die ons tonen hoe eenvoudig het leven kan zijn en hoe geluk dichtbij kan zijn. Dit lees je af van de stralende gezichten van de kinderen wanneer ze optreden, of wanneer ze hun diploma in ontvangst nemen. En trots dat ze zijn!

 

De dankbaarheid die we ervaren voor alles wat we realiseren, zelfs al hebben wij het gevoel dat we meer zouden moeten doen.

 

Het weerzien van oude vrienden en de spontane vreugde op hun gezicht wanneer we hen onverwacht bezoeken.

 

En dit alles in een ongelooflijk mooie natuuromgeving, die wij mochten aanschouwen, met als kers op de taart: de ontmoeting met de neushoorns!

 

Woorden zeggen veel, maar beelden spreken nog meer! Scroll gerust even door de foto's. Sit down, relax and enjoy!

KWAHERI! TOT ZIENS!

 

DONDERDAG 3 MAART 2022

CLOSING DAY IN MWANJAMBA PRIMARY

We rollen precies van het ene schoolfeest in het andere!

Vandaag waren de kinderen van Mwanjamba voor een laatste dag op school. Bij onze aankomst stonden de bloembogen al klaar, en kwamen de kinderen aangelopen met ruikers bougainville.

Het programma kon starten. Eerst was er de parade, een soort scouts parade, waarbij de kinderen marcheerden en waarna Philippe de 'scouts/soldaten' mocht inspecteren. Het volkslied werd gezongen door alle kinderen, en dat is zoals altijd een kippenvelmoment. Van klein tot groot: iedereen zingt vol overgave mee.

De dansgroep was dan aan de beurt, en ook hier liet Philippe zich niet onbetuigd. Jammer dat ik geen foto of filmpje heb van zijn soloprestatie. Hilariteit alom!

Het toneelstukje waarbij twee 'oude mannen' naar een bar gaan en alcohol willen bestellen, wees de kinderen op de gevaren van het gebruik van alcohol. De acrobaten voerden halsbrekende toeren uit. Philippe kondigde aan dat hij ook 5 minuten op zijn handen kan staan. Kijk daarvoor maar ergens tussen onderstaande foto's!

De kinderen konden zich daarna uitleven tijdens het dansen van de Macarena, onder de deskundige leiding van Dolly.

Het feest werd afgesloten met lekkere mango's en kokosnoten, en geroosterde cashewnoten van hun eigen boom.

We konden enkele geschenken achterlaten, zoals een volleybal, een voetbal, een volleybalnet, ... Ander sportmateriaal is op komst.
Ook de 6 nieuwe ramen werden geleverd en worden morgen geïnstalleerd.

Moe, bezweet, in stof maar zeer voldaan vatten we de terugrit aan naar Diani.

WOENSDAG 2 MAART 2022

GRADUATION DAY FOR PP2 (= 3de kleuterklas) DABEE BARAKA SCHOOL

Vandaag groot feest voor de Dabee Baraka Kids, in de tuin van de directrice, tuin wordt Dabee Down genoemd! De 16 kinderen kregen hun diploma van de kleuterschool. Alle 60 kinderen van de school, alle ouders, alle leerkrachten: iedereen in feeststemming en feestkledij! Na de welkomstspeeches waren de kinderen aan 'het woord'. Zang en voordracht door PP2, door PP1 (= 2de kl.) en babyclass.

PP2 gaf dan een modeshow. Onze modellen kunnen er iets van leren!

Terwijl de pastor een (ellenlange) speech gaf over de inbreng van de ouders in het onderwijs enz... (speech was in Kiswahili en zo uitgebreid is mijn kennis nog niet), maakten de afgestudeerden zich klaar voor de diploma uitreiking. Ook wij moesten speechen, als sponsors van de school. We hielden het kort en bondig.

Met toga aan, hoedje op, geflankeerd door de ouders, kwamen de kinderen trots aangetreden. Elke leerling kreeg zijn diploma, en geschenken van de ouders. Ons hart brak toen we zagen dat 2 kinderen niets kregen en dat er geen familie was. Gelukkig hadden we nieuw spelmateriaal voor de school mee, en konden we die kinderen een bal en springtouw geven. Hun oogjes straalden! De onze werden vochtig...

Daarna mocht elk kind vertellen over zijn talenten. De laatste jongen was Brian, de zoon van een leerkracht. Die jongen hoort en spreekt niet. Toen hij aan de beurt was, hebben alle kinderen èn alle ouders zijn zinnen gedeclameerd. Kippenvelmoment! Tranen in de ogen!

Zo'n solidariteit, dat zie je bij ons niet vaak meer.

Achteraf hoorden we dat er twee kinderen waren die nog niet wisten naar welke school ze zouden gaan na de grote vakantie (eind april): dezelfde jongen, Brian, en een meisje. Er werd haar gevraagd waarom ze het niet wist. Ze antwoordde: "Ik ben de stem van Brian, ik ga waar hij gaat."

Als lunch was er zeer lekkere pilau voor iedereen, met frisdrank en een superlekkere cake als dessert, gebakken door een paar mama's. Moe, vol stof maar o zo tevreden lieten we dan de school achter ons. Het was top!

(Ik wil ook nog vermelden dat we eerst naar de school zijn gereden om de nieuwe boeken af te geven.)

BEKIJK ZEKER DE FOTO'S HIERONDER. GENIET VAN DE BLIK IN DIE KINDEROGEN, DE PRACHTIGE KLEDIJ VAN DE JUFFEN, EN DE TROTS VAN DE KLEUTERS!

DINSDAG 1 MAART 2022

BOEKENDAG

Na een voormiddag 'bureauwerk' (mails doornemen, website bijwerken, offertes nazien...) bracht Salmanji Bookshop uit Mombasa een lading bestelde boeken thuis.

Na de lunch waren we 2 man en 2 vrouw sterk om de boekenlijsten te controleren, boeken te tellen, te stempelen en per klas in dozen te steken. Stoffig en zweterig werkje bij deze temperaturen, maar ook heel blij dat we morgen de boeken voor het volgend schooljaar (startend begin mei) aan Dabee Baraka School kunnen afgeven. Het is er al feest morgen, omdat de derde kleuterklas 'afstudeert' en het diploma krijgt tijdens de Graduation Party, nu zal het dubbel feest worden!

Tegelijk hebben we blokken, puzzels en ballen aangekocht, en die kunnen ook gegeven worden morgen.

trots!

MAANDAG 28 FEBRUARI 2022

TALK TALK TALK...

Na er even tussenuit geweest te zijn (geslaagde safari in Masai Mara) gingen we vandaag weer aan de slag. In een kalmer tempo dan vorige week weliswaar, want het is hier echt heel heel warm, en aan onze leeftijd ;-) kruipt dat in de kleren...

Om 9 u waren we afgesproken met pastor Daniel (directeur Shine School, geel-rode uniformpjes). Via mail had hij ons de noden van de school uitgelegd. We kunnen jammer genoeg niet al zijn dromen waarmaken, maar we doen ons best. Zo gooit de regering het hele onderwijssysteem overhoop, en komen de privéschooltjes (lees de armste en kleinste scholen) echt in de problemen. Er wordt bijvoorbeeld geëist dat ze vanaf 2023  extra lokalen hebben: een tentoonstellingsklas, een bibliotheek en een computerklas! Maar van de overheid krijgen ze niets! Sommige scholen hebben nog niet genoeg boeken om deftig onderwijs te geven, en nu eisen ze dat er computers in de scholen zijn! En er is vaak zelfs geen elektriciteit! Dat is maar één voorbeeld. Veel privéschooltjes zullen moeten sluiten, veel kinderen zullen dus geen onderwijs meer genieten met alle gevolgen van dien.

Ons project Shine 2020 was nu geslaagd, en nu komen er weeral noden bij.

S4K zal in Shine een onafgewerkt lokaal dat nog in ruwbouw staat (van een sponsor die veel beloofde...) volledig afwerken. Pleisteren, vloer leggen, beveiligde ramen en een deur, elektriciteit. De schilderwerken zullen gebeuren door 5 vrijwilligers die in juli in Kenia zijn met Pascale. Dit lokaal zal gebruikt worden als displayroom+bibliotheek, of als computerklas later.

Volgende meeting was met Dolly en Saïdi, om de komst van de Abdijschool van Zevenkerken voor te bereiden. Data werden doorgegeven, afspraken gemaakt, en we bezochten de nieuwe locatie waar de groep van 30 deelnemers zal logeren tijden de weekends (ook in juli). Tijdens de week slapen en werken ze in Rose Mwakwere School in Kibuyuni, net zoals de twee vorige keren.

Jammer genoeg kan ik niet veel foto's plaatsen, maar die komen later wel!

KENIA IN 2022

Kenia heeft heel veel verloren tijdens Covid, nu vrezen ze weer voor het toerisme en de economie door de toestand in Oekraïne, en in augustus zijn er presidentsverkiezingen. Ze zien de weken na de verkiezingen met angst tegemoet, want de twee kandidaten behoren elk tot een 'stam' die graag geweld gebruikt. Dus hoe de uitslag ook is, het zal een moeilijke periode zijn. Weeral!

P1050409.jpeg

WOENSDAG 23 FEBRUARI 2022

ROSE MWAKWERE DAGJE

Berichtje in telegramstijl vandaag. Te moe  voor woorden...
Maar ik laat de beelden spreken! Geniet ervan!

(Volgende dagboekfragment verschijnt maandagavond).

 

Kwaheri! Tot ziens!

DINSDAG 22 FEBRUARI 2022

22/2/22 = MAGISCHE DATUM = MAGISCHE DAG!

Vandaag kwam Mwanjamba School aan de beurt. Toen we er aankwamen, viel het ons al op dat het stiller was dan anders, dat de leerlingen niet al zingend naar ons toe kwamen... Het duurde niet lang vooraleer we de verklaring vonden: teacher Kassim, dè animator van Mwanjamba, werd in december door de overheid gepromoveerd en overgeplaatst naar een andere school. Wat misten we hem!

Maar hun welkom was daarom niet minder gemeend. Bloemen, kokosnoten, mango's, gedichten en gezang. Na de gebruikelijke speeches hadden we een gesprek met de leerkrachten, over hun wensen. We beslisten eerder al om de staffroom en de storage te beveiligen na de inbraak in januari. Ze hebben al niets en toch worden ze nog bestolen. Onze oude (defecte) waterpomp werd meegenomen, en onze valies vol T-shirts geschonken door eerdere vrijwilligers, die werden gebruikt bij sportcompetities. Gelukkig was de kast met tablets (geschonken door de regering) goed beveiligd en kregen ze die niet open. We laten nu metalen stevige roosters plaatsen voor 6 ramen. Investering = 484 euro.

Daarnaast beloofden we om volgende week voetballen, volleybal en -net, netballen en ander klein sportmateriaal te leveren.

Ons gevoel van gemis liet ons niet los, en we beslisten om teacher Kassim te zoeken. We kwamen te weten dat hij nu in Msambweni Primary School onderdirecteur/leraar was. Dat was 45 minuutjes rijden, dus we waagden het er op.

In stilte reden we die school binnen, en maakten kennis met een energieke en toffe headteacher Madam Cecilia. Een leerkracht ging teacher Kassim halen zonder te zeggen dat wij er waren. Toen hij uit zijn klas kwam en ons zag staan, waw,... in een spurt was hij daar. We werden geknuffeld en hij bleef maar zeggen 'you found me, you found me!'. Wat een weerzien.

Maar wat een toestand in de school. De gebouwen staan er al sinds 1939 en sedert dan werd er niets meer gerenoveerd. Het regent binnen in heel wat lokalen, maar het ergste waren de toiletten! 365 jongens, 365 meisjes, en amper 4 toiletten voor elk. Maar ze zijn zo verwaarloosd, je zou er je hond nog zijn behoefte niet laten doen. Alle kinderen èn leerkrachten gebruiken de bush toilet, gewoon een bosje zoeken en ... Ik wilde toch de toiletten fotograferen en mijn adem inhoudend nam ik alle moed samen en ging een kijkje nemen: deuren kapot, of gewoonweg geen deuren, geen omheining of afscheiding bij de jongenstoiletten, septische put overvol, met alle slechtruikende gevolgen vandien...

Naast de toiletten zijn er nog heel veel gebreken, maar als we ons als project nog voor iets moeten engageren, dan gaan we voor nieuwe toiletten. Die kinderen hebben recht op hygiëne en een veilige omgeving!

Er is ook een groot gebrek aan leerkrachten, zodat er bijvoorbeeld in het eerste leerjaar 110 kinderen in één klas zitten. Zelfs 130 in klas 8! En zeggen dat het hoofdbureau van de inspectie onderwijs op 400 m ligt van de school!

Ook in deze school hoorden we veel harde verhalen, waarin corruptie een hoofdrol speelt.

Maar we zullen voor Msambweni Primary toch nog een extra inspanning doen!

Na een late lunch wachtte ons nog een meeting met Eddy (Vanuytsel) en zijn team van Annick for Kenya.

MAANDAG 21 FEBRUARI 2022

GOED AANGEKOMEN!

Zaterdag namiddag zijn we goed in Kenia geland. Maar wat is het hier veranderd! Het is eeuwen geleden dat

ik Mombasa zo hectisch zag: overal files (door de vele ongecoördineerde werken), stoffig, zo veel mensen, voertuigen, tuktuks, mamatu's... Een echt mierennest! De drukte bleef duren tot bijna in Kombani, maar ook Diani Beach laat zich niet onbetuigd. Het toerisme is duidelijk weer op gang gekomen.

Probleem nu is het internet. Het werkt maar af en toe, en zeer zeer traag. Dus kan ik niet beloven dat er regelmatig een tekstje op het dagboek zal verschijnen, of foto's. Ik doe mijn best, het internet doet de rest.

EERSTE WERKDAG:

Gewoontegetrouw hadden we eerst een meeting met Dolly, om onze agenda van dit verblijf te bespreken. Wij kwamen voor een verrassing te staan: een tijdje geleden was aangekondigd dat de vakantie startte op 8 maart (eind schooljaar = 7 weken vakantie, voor het eerst sinds Covid). Maar... de scholen sluiten op 3 maart omwille van het nationaal examen. We hebben dus minder 'werk'dagen en moeten dus onze plannen een beetje (veel) aanpassen.

We reden eerst naar Dabee Baraka, ons kleuterschooltje. Kleine locatie, prachtig schooltje. We konden haar met plezier melden dat we aan haar wens voor nieuwe schoolboeken kunnen voldoen, en bestelden prompt de boeken bij Salmanji Bookshop (Mombasa), voor zo'n 1800 euro.

Het is de eerste keer dat we in Kenia zijn voor the Graduation Party (behalen van diploma van de laatste kleuterklas) en we mogen er hun eregasten zijn (3 maart). Dat belooft!

Van Dabee reden we richting Shine School, waar we op zang en dans werden onthaald. Voor Philippe was het twee jaar geleden, en hij was verrast door het enthousiasme van de leerkrachten, en de groei van de school. Trots! Plannen werden besproken om een onafgewerkt klaslokaal (deeltje gesponsord door een Duitser) af te werken en om te bouwen naar een computerklas.

Tijdens een late werklunch maakten we samen met Dolly het nieuwe werkschema, en doodmoe reden we naar huis. Het is een hele aanpassing, we worden stilletjesaan ouder ;-), 34°C, dat kruipt in onze kleren...

bottom of page