top of page

MAANDAG 22 JULI 2019

OP SCHOLENRONDE = ALTIJD AVONTUUR!

De hele bende ging mee op bezoek in twee scholen. En aangezien het mooi weer was, kon het ook plaatsvinden.

We kwamen aan in Mwanjamba School tijdens de parade. (Bijna) de hele bende popelde om de dansjes (Ballie, Ik wil jou, Leef) op te voeren, opnieuw onder de deskundige leiding van Sybe. Groot succes! De jongere kinderen, de leraars èn de chauffeurs lieten zich niet onbetuigd.

Het dansen werd afgesloten met Karibu Kenya.

Daarna werd al het materiaal uitgedeeld: puzzels, T-shirts en polo's van KSA St. Eloois-Winkel, polo's van Easy-Fit, petjes van Carlsberg enz... Glunderende gezichten. Kassim leidde de ploeg dan rond over het domein, om te aanschouwen wat S4K er heeft gerealiseerd in de loop van de jaren. De vrijwilligers die er drie klassen hebben geschilderd werden letterlijk in de bloemetjes gezet.

Terug de busjes in, om te vertrekken naar Rose Mwakwere. We namen een weg die we reeds sinds lang links lieten liggen wegens de slechte staat, maar Saïdi had vernomen dat die weg in aanbouw is en reeds volledig te gebruiken. Inderdaad, het begon goed, een tarmac baan over een redelijke afstand. Tot de weg ophield en we door het oranje zand moesten rijden dat werd aangebracht door vrachtwagens en bulldozers. We verwachtten er ons aan dat de weg plots zou stoppen! Maar oef, we geraakten heelhuids een stuk dichter bij onze bestemming.

Eenmaal in Rose M., onthaalde de directrice ons in haar bureel en toonde ze daarna trots haar prachtige school. Iedereen deed zich te goed aan een heel smakelijk Afrikaans buffet. De vrijwilligers gaven S4K gelijk, om zo rap mogelijk te beginnen met de bouw van de nieuwe keuken. Die bouw wordt gestart eind deze maand, en mee afgewerkt èn mee gefinancierd door de Abdijschool van Zevenkerken.

Tijd voor een Keniaans en Vlaams optreden, en het uitdelen van allerlei materiaal. We konden de meisjes extra blij maken door aan te kondigen dat we onze muziekbox aan de school cadeau deden! Algemeen gejuich bij deze jonge meisjes. Tevreden begonnen we aan de terugweg. Maar...

Op bepaalde plaatsen is de weg heel zanderig, en de auto van Saïdi is nu eenmaal geen hoge wagen. Hij moest vertragen in het zand en kwam onherroepelijk vast te zitten. Iedereen uit de auto, en enkele mannen (vooral Dave en Steven, maar ook lokale mensen) wierpen zich op de grond om de wagen uit te graven, takken achter de wielen te leggen enz... De auto slaagde er in weer een beetje achteruit te rijden, maar dat was het ook. Oeioeioei, we kregen het warm, en niet alleen door de hete zon.

Als door God gezonden (en door Allah) kwam achteraan een Caterpillar aangereden, ook mede dankzij de 'tamtam'. Die stak de auto's voorbij, en effende of verhardde de weg zodat Saïdi er in vliegende vaart over kon rijden, tot op een beter stuk weg. (Mijn fotoapparaat was plat, dus van de goede afloop heb ik geen foto's...)

Het blijft me verwonderen dat lokale mensen zo behulpzaam zijn, zonder er iets voor terug te vragen. Dat is het verschil tussen de bevolking in het binnenland en de bevolking aan de kust. In het binnenland gebeurt het uit 'naastenliefde' als ik het zo mag zeggen, aan de kust doen ze het om er geld uit te slaan.

Opgelucht reden we verder naar huis, zonder verdere haperingen.

Ondertussen ben ikzelf op weg naar huis (Tjörven en Rebecca zijn me voorgegaan) maar de vrijwilligers blijven nog minimum een week, om op safari te gaan en te genieten van het mooie Kenia, dat hebben ze dubbel en dik verdiend! Af en toe verschijnt er misschien nog een artikel in dit dagboek, mocht ik verhalen of foto's toegestuurd krijgen van 'mijn toffe bende'.

Eind goed, al goed!

ZONDAG 21 JULI 2019

FREE TIME!

Sinds gisteren kunnen alle vrijwilligers genieten van rust en vrije tijd in Kenia. Het werk zit er op. Het was zalig om met zo'n groep te werken!

En, de zon schijnt! (Toch voor enkele dagen...)

Rebecca en Tjörven vertrekken morgen reeds (zij zijn hier al van de 7de), en ikzelf vertrek dinsdag terug naar huis. De vrijwilligers kennen de Keniaanse gewoontes al zeer goed om alleen hun plan te trekken en te genieten! Toch kunnen ze altijd beroep doen op Dolly.

Dit dagboek zal nog niet ten einde lopen. De vrijwilligers mogen mij verhalen en foto's sturen, en zo kan ik nog enkele artikelen schrijven en foto's posten.

Hier reeds enkele eigen foto's van gisteren. We aten allen samen in Nomad's, sommigen waagden zich in zee, en Sarah aan acrobatische toeren. Enjoy!

VRIJDAG 19 JULI 2019

REGEN DWARSBOOMT GELUKKIG MAAR ENKELE PLANNEN!

Rebecca, Tjörven, Jennifer, Virginie, Jos, Dolly en ik stonden allen klaar om 6 u deze morgen, voor de lange rit naar Mabayani. Maar onze chauffeur was er nog niet, en toen we hem opbelden zei hij 'Jullie gaan toch niet met zo'n regen?' Dus belde Dolly naar de directeur van Mabayani, die zei dat het ook daar gisteren en vannacht veel had geregend, en dat er zeker 3 uur zon nodig was om de wegen op te laten drogen. En dan nog, naar de school zelf zouden we nog een stuk moeten stappen. We hadden echter ook heel veel materiaal om uit te delen, dus dat zou moeilijk worden! Dus werd beslist om niet te gaan, met spijt in het hart. Sommigen kropen weer in bed, anderen speelden Uno of namen nog een tweede ontbijt.

We hadden wel graag foto's getoond van het begin van de bouw van 4 klaslokalen in Mabayani, maar van zodra het weer wat stabieler is, zal Dolly gaan, al dan niet met vrijwilligers die dan nog in Kenia zijn.

Daardoor kon de volledige groep naar Shine School, en waren we daar onverwacht voltallig aanwezig. Met als resultaat dat de vijf klassen binnen èn buiten klaar waren tegen 11.30 u! Enkele kleuterklasjes waren reeds in gebruik genomen, en wat was dat mooi: mooi klaslokaal, kleurig geschilderd, en lachende kinderen en juf!

Toch even Frank in de bloemetjes zetten, die heeft de schilderwerken in goede banen geleid, samen met de vlotte medewerking van een Keniaanse fundi (stielman) Benson.

 

Het logo houden we nog een beetje afgedekt, om het nog wat de beschermen tegen de regen. Er moet alleen nog een buitenmuur worden herschilderd, die te veel heeft afgezien door de regen aangezien er geen afdak was. Maar wanneer de aannemer binnen 10 dagen aan de volgende 4 klaslokalen begint te bouwen, zal hij dat in orde brengen.

Het einde van de werken moest gevierd worden. En: het was gestopt met regenen! Alle kinderen uit de klassen, muziekbox uit de auto, en de dansen werden ingezet. Er werd gedanst op 'Hey Ballie, kom je sporten', 'Leef' en 'Ik wil jou'. Ambiance genoeg! Met dank aan Sybe!

Mijn vrijwilligers, zonder uitzondering, zijn niet alleen goede werkers en schilders, ze zijn ook op muzikaal gebied niet te onderschatten! Leraar/vrijwilliger Jean-Luc liet zich niet onbetuigd. Ook de Shine kinderen brachten nog een (traditionele) dans. Daarna een laatste Keniaanse lunch (rijst met bonen) met een lekkere chapati, en het was tijd om afscheid te nemen van Shine Yetu Academy.

Wat een week!

Binnenkort verschijnen nog wat foto's die ik van de vrijwilligers heb toegestuurd gekregen.

DONDERDAG 18 JULI 2019

HET BOBIJNTJE IS NOG NIET OP!

Jammer genoeg zit het weer niet echt mee deze week, nl. heel veel regen en een frisse wind. Maar dat kon het werkplezier niet bederven. De ambiance zit goed!

 

Dolly en Jos trokken naar Dabee Baraka voor de fotoreportage, kochten verf bij, reden naar Shine, haalden op de drie logementen het materiaal op dat bedoeld is om weg te geven, ... Ikzelf bleef thuis om wat administratie bij te werken, getuige daarvan is o.a. de nieuwsbrief die vandaag werd verstuurd.

Het Shine-team en het Mwanjamba-team waren ondertussen weer druk bezig met de schilderwerken. Viviane schilderde in Shine de logo's op de muur van de omheining, en alle anderen konden reeds enkele klassen volledig afgewerken. Morgen nog een 'efforke' en tegen de middag kunnen ze klaar zijn!

We hadden ook een meeting met mister Mugendi, onze aannemer, die binnen 10 dagen nog 4 klassen zal bijbouwen in Shine.

Ook in Mwanjamba ging het werken vlot. De drie klassen zijn klaar, en morgen komen ze een handje toesteken in Shine.

Als dàt geen prestatie is!

Na het werk vond iedereen nog de moed om samen te komen en de dansjes in te oefenen voor ons optreden maandag a.s. Bedankt Sybe voor de goede voorbereiding en begeleiding! Daarover dus later meer.

WOENSDAG 17 JULI 2019

SCHILDEREN AAN 100 KM PER UUR!

Met Dolly, Jos en Frank reden we eerst naar Mwanjamba om daar de werken te bekijken en foto's te nemen. Frank, the big boss van de schilders, gaf advies en adviseerde ook de fundi die de werken aan het 'rekken' is, want...mochten de vrijwilligers eerder klaar zijn dan zaterdag, dan minderen zijn werkdagen en dus ook zijn loon...

Ook daar zijn ze dus zeer goed bezig! En de sfeer zit er in, getuige de foto's!

We reden dan vlug terug naar Shine, want Frank zijn handen kietelden, hij wilde ook aan de slag. Wat een verschil reeds met gisteren! Ze hadden nochtans gezegd dat ze eens zouden proberen op het Keniaanse polé-polé ritme te werken. Maar dat zit  nu eenmaal niet in ons Belgisch bloed hé...

Dolly reed nog heen en weer om verf te halen.

In de loop van de voormiddag begon het heel heel hard te regenen, en de kleutertjes die buiten les kregen (we schilderen hun klassen) moesten in de barakjes binnenvluchten. En het heeft lang geregend. De gele verf van de omheining was nog niet opgedroogd, dus ja, morgen opnieuw beginnen. Nu kleurt de straat daar een beetje geel.

Prachtig werk gasten! Dat verdient wat verzet: deze avond allen samen naar Tiki Bar. Dat belooft!

DINSDAG 16 JULI 2019

DE WERKEN ZIJN GESTART!

Onder een stralende zon werd het schildermateriaal geladen in de twee busjes, en langs de beachroad werden alle groepjes vrijwilligers opgepikt. Een bus reed naar Mwanjamba, geëscorteerd door Dolly. De matatu reed naar Shine Yetu Academy, waar ze onder de deskundige leiding van Frank direct aan het werk gingen. Jos en ik kwamen achter, met afdekplastiek en schuurpapier, en met een hoop fotomateriaal. Dit voor de start van de fotoreportage over 12 jaar S4K in Kenia.

 

Jammer genoeg, de zon verdween en we kregen enkele zware regenbuien op ons dak (letterlijk dan)! Gelukkig was er nog werk genoeg in de klaslokalen, de buitenmuren moeten dus hier en daar wat wachten. Het werk vorderde goed en een kleine pauze kwam goed van pas. Ondertussen bleef Jean-Luc naarstig lesgeven!

Met Jos reden we dan naar Diani Tusome Academy, ook voor de nodige foto's. De kinderen en leerkrachten waren zeer goed bezig in de klasjes.

Terug in Shine was de ploeg aan de picnic toe, en morgen wagen sommigen zich aan de lokale lunch van rijst en bruine bonen.

De ploeg in Mwanjamba is ook goed bezig, maar daar heb ik nog geen foto's van, ik ga er morgen naartoe. Ik ben er zeker van dat ze ook daar het nodige plezier hadden. Morgen dus meer over de Mwanjamba-ploeg.

MAANDAG 15 JULI 2019

AANKOMST 20 VRIJWILLIGERS!

Rond kwart voor 9 deze morgen kwamen alle vrijwilligers aan, in hun prachtige locaties: Ndege House, Maisha Marefu en Akiki Apartments. Met dank aan de gastvrije en projectvriendelijke eigenaars!

Eenmaal de valiezen afgeladen, was er tijd voor een ontbijt. Daarop volgde de verfrissende douche en tegen de middag was iedereen geïnstalleerd. Tijd dus om de eerste ervaring met de tuktuk op te doen, tot grote hilariteit van allen. Een groep kwetterende West-Vlamingen in een klein bureau van Telkom, ja, dat zijn ze daar niet gewoon. maar enfin, de telefonie en het internet werden geregeld.

Weer de tuktuk op naar de supermarkt, de eerste Tusker, enz... Sommigen vonden zelfs al de weg naar Havana's en Kokkos!

De rest van de dag wordt tijd genomen om uit te rusten en (misschien) vroeg in bed te kruipen. Want morgen is het werken geblazen voor de totale groep van 25!

Succes Ingrid, Frank, Jos, Viviane, Gerda, Patrick, Mieke, Jan, Cynthia, Lynn, Tim, Sybe, Charlotte, Carla, Sarah, Laurien, Dave, Steven, Johan en Marianne. Natuurlijk ook succes aan de 'habituees' Jean-Luc, Tjörven, Virginie, Jennifer en Rebecca!

VRIJDAG 12 JULI 2019

END OF THE WEEK.

Tjörven en Rebecca vertrokken op driedaagse safari naar Masaï Mara, en ik heb gehoord dat de grote trek is begonnen, dus misschien hebben ze geluk om die duizenden wildbeasts (gnoes) te zien verzamelen en de rivier de Mara te zien oversteken.

Dolly en ikzelf regelden allerlei financiële zaken, en werkten aan organsiatie, planning, transport, timing... van de 20  vrijwilligers die maandag aankomen.

Virginie en Jennifer waren opnieuw op post in Mwanjamba School, om creatieve activiteiten in de klas van meester Kassim te geven. Een schot in de roos! Alles wat de kindjes deden, deden ze voor de eerste keer in hun leven: knippen, schilderen, de springtouw gebruiken... Je ziet aan hun oogjes dat ze ècht genieten! Ook Virginie en Jennifer stralen zo te zien! Goed gedaan meisjes!

Tijd voor een welverdiende weekendrust!

(Klik op de foto's om ze op ware grootte te zien)

DONDERDAG 11 JULI 2019

VAN BABYCLASS TOT MEISJES IN EEN TECHNISCHE OPLEIDING...

Gisteren werden alle verfmaterialen aangekocht of besteld, zodat de vrijwilligers er dinsdag echt kunnen invliegen!

Deze morgen vertrokken we met Dolly, Virginie, Rebecca, Tjörven en Jennifer aan onze 'ronde'. Saïdi bracht onze eerst naar Dabee Baraka School, een kleuterschooltje gehuisvest in een huis, en reeds lang door ons geholpen. De bange gezichtjes van de peuters bij het zien van zoveel mzungu's (blanken), de blije gezichtjes bij de kleuters die ons reeds wat meer gewoon zijn. Grappig was het wel toen een peutertje zich onder het tafeltje verborgen hield om zeker niet gezien te worden door de mzungu's.

Na het welkom en de rondleiding hadden we een aangenaam gesprek met madam Eunice, die tegelijk headteacher èn leerkracht is van de derde kleuterklas. Ze had een glimlach van hier tot ginder toen we haar vertelden dat we haar stoffige binnenkoer zouden omtoveren tot een betonnen speelplaats mèt afdak. De werken zullen beginnen met de vakantie eind juli. Het bezoek eindigde met de lekkere white tchai (witte thee) en een boterhammetje met Nutella, verzorgd door de cateraars van dienst Rebecca en Tjörven.

Blijgezind vertrokken we naar Ganja, om een bezoek te brengen aan de Annick for Tailoring College en Annick's Boutique, een project van Eddy Vanuytsel en C° (Annick for Kenya). Waw, wat is het daar veranderd in een paar jaar tijd: nieuwe boutique, een mooie muur om the compound te beveiligen, een hostel voor de jonge dames, een keuken enz... De naaileerkrachten en Mwajuma zorgden voor een hartelijk onthaal en een leuke babbel.
We bezochten ook het ziekenhuisje er naast en de materniteit. Tjörven, als 3de jaarsstudent geneeskunde, mocht daar direct beginnen!

Het was middag, tijd voor een drink, op het eerste verdiep van Corner (Rongai), waar we vanuit de hoogte het hectische leven van Ukunda konden bekijken. De vrijwilligers trokken daarna nog naar de Shine Shoe Shop, om teenslippers te bestellen. Ook een must als je hier bent!

Ikzelf waaide uit bij een korte strandwandeling, met zicht op de zo mooie Indische Oceaan.

DINSDAG 9 JULI 2019

S4K-TOUR

Vandaag had ik de eer om een belangrijke sponsor af te halen in Mwasambweni. Dirk Dupont (Kookboetiek Dupont), en zijn familie zijn in Kenia, samen met enkele vrienden, en ze wilden eens een dagje meerijden om enkele realisaties van S4K te bekijken. Ook Rebecca en Tjörven reden mee, twee vrijwilligers. Virginie en Jennifer ook, maar die bleven in Mwanjamba om hun activiteiten van deze week te bespreken.

Gewoontegetrouw bezoeken we dan drie scholen: Shine Yetu, Mwanjamba en Rose Mwakwere. Zo ook vandaag.

Het is een lange rit, over zeer hobbelige wegen, en aangezien er een weg was afgezet door werken was die weg nog langer dan anders. Maar dankzij onze beide chauffeurs zijn we overal veilig geraakt.

In elke school werden we feestelijk onthaald. In Shine heeft Dirk 40 schoolbanken geschonken. De kinderen in hun kleurrijke uniformen ontroerden alle harten. De nieuwe infrastructuur werd goedgekeurd! In Mwanjamba wachtte ons een overrompelend onthaal, met zang en dans. De boompjes werden geplant, de klassen bezocht en iedereen genoot van het optreden en de scouting. Zelf moesten we ook 'optreden', maar we hadden niets voorbereid. Dan maar 'In een klein stationnetje' en 'In het bos daar staat een huisje...' Wie had gedacht dat we dit nog op onze oude dag zo enthousiast zouden uitvoeren, want succes hadden we!

Daarna nog de hobbelige rit naar Rose Mwakwere. Na het bezoek aan de slaapzaal en een wandeling over het domein wachtte ons daar een lekkere lunch en een prachtig optreden! Een school met een warm hart!

Meer vertel ik niet, want de meer dan 40 foto's spreken voor zich. Geniet er van!

MAANDAG 8 JULI 2019

EERSTE WERKDAG.

De vlucht met Turkish Airlines van Brussel via Istanbul naar Mombasa verliep vlekkeloos!. We hadden bijna 4 uur in Istanbul, en we waren overdonderd door de pracht van de nieuwe luchthaven. We wisten niet waar eerst kijken, ... en shoppen...

Wie zijn we? Rebecca, Tjorven, Virginie en Jennifer, vier vrijwilligers die reeds met mij vertrokken. De andere vrijwilligers komen een weekje later aan. De dag werd gevuld met boodschappen doen, rusten en genieten van de zon en het logement.

Vandaag was het dus werken geblazen. Voor Rebacca en Tjorven is dit een beetje hun vakantieweek (volgende week starten de schilderwerken) en hun eerste keer Kenia, dus ja, ze hadden heel wat te verkennen. Onze chauffeur SaÏdi bracht me met Dolly, Virginie en Jennifer eerst naar Diani Tusome Academy. We waren heel blij te zien dat een enthousiaste 'headteacher' de boel in handen heeft genomen, wat zichtbaar was door tevreden leerkrachten en veel blije kinderen. De school telt opnieuw 100 kinderen, wat heel positief is in een regio waar ouders niet altijd het belang zien van een schoolloopbaan voor hun kinderen. Missie geslaagd.

Het tweede schoolbezoek was Mwanjamba School. We kwamen kijken naar de voorbereidingswerken voor het schilderen volgende week (hier en daar gaten opvullen, of herplaasteren enz...) en merkten op dat ze zich reeds aan het voorbereiden waren voor het 'hoog' bezoek morgen. Rarara...

Jennifer en Virginie zullen er ook enkele activiteiten geven aan één klas (de klas van meester Kassim natuurlijk voor de kenners) dus ook zij waren onder de indruk van de kinderen en de school. Ook hier was het thuiskomen.

De regering had gehoord dat S4K kwam om 3 klassen te renoveren, vlug hebben zij er ook drie klassen regerenoveerd. Zo moet het zijn! Er was ook een oudermeeting aan de gang, waar we vlug even gingen piepen.

Na een kleine meeting over morgen en de toekomstige schilderwerken reden we tevreden richting Ukunda.

Daar wachtten de kinderen en leerkrachten Van Shine Yetu Academy vol ongeduld op ons bezoek, want ze hebben zelfs voor vandaag een klein optreden voorbereid. Het was ook leuk om Jean-Luc terug te zien, onze vrijwilliger van vorig jaar, die er was en is om les te geven.

Wat is die school gegroeid, op gebied van accomodatie èn educatie! Er staan reeds vijf nieuwe klaslokalen, en er komen er dit jaar nog 4 bij. Dan worden de laatste barakjes definitief afgebroken. Project Shine 2020 verloopt dus volledig volgens plan! Dit dankzij niet alleen S4K, maar ook Kwale, een Zwitsers project. Together, we are strong. Een waarheid als een koe. We sloten er af met een kleine meeting om alle nieuwe leerkrachten te leren kennen, want aangezien er nu 320! kinderen in de school zijn (gestart aan 90), waren er meer gediplomeerde leraars nodig. Ook daar gingen we weg met een zeer voldaan gevoel.

De eerste dag mogen we dus zeer geslaagd noemen!

Dolly en ikzelf hadden dan nog een werklunch na 14 u, om o.a. het programma van de komende dagen te bespreken, en ja, de eerste Dawa mocht niet ontbreken. Dit met zicht op de Indische Oceaan, wat is er nog meer nodig?

Tussen haakjes: het is hier 29°C èn zonnig. Ideaal dus.

DONDERDAG 27 JUNI 2019

BEGIN VAN EEN NIEUW VERHAAL...

Reeds meer dan 30 keer vloog ik naar Kenia. Nu is het weer zo ver. Veel werk op de plank! Maar ik sta er niet alleen voor: de kundige hulp van Dolly, de 25 vrijwilligers en de achterban thuis helpen zorgen voor het uitvoeren van onze plannen en dromen:

  • schilderen van de 5 nieuwe klaslokalen van Shine School. Beschilderen van de omheining met de logo's van de twee steunende projecten: S4K en Ekwal. Dit door een groep van 15 vrijwilligers.

  • renoveren en schilderen van drie (oude) klaslokalen in Mwanjamba School. Dit wordt gedaan door 9 vrijwilligers.

  • enkele vrijwilligers organiseren les- en spelactiviteiten voor de kinderen in beide scholen. Zo zal Jean-Luc Mathias 3 weken les geven aan de oudste leerlingen van Shine School, net zoals in juli 2018. Een echte meerwaarde!

  • opstarten van het bouwen van twee klaslokalen voor Shine, met de steun van de Provincie West-Vlaanderen. Dat brengt het totaal reeds op 7 nieuwe lokalen! Onze droom Shine 2020 komt verder uit!

  • aankopen materialen voor 4 klaslokalen in Mabayani (grens met Tanzania, Masaï grondgebied). Annick for Kenya, met Eddy Van Uytsel, bouwde de eerste vier lokalen, wij zetten de 4 volgende. We laten er ook 140 schoolbanken maken, zodat alle leerlingen  comfortabel zitten, i.p.v. op keien en afgebroken plankjes.

  • aankopen en kaften van de vereiste nieuwe schoolboeken.

  • bezoeken aan enkele van de andere 18 scholen die we in het verleden reeds hebben geholpen.

  • genieten van de warme mensen en het mooie land.

  • ...

OM DE PAAR DAGEN KAN JE HIER EEN VERSLAG LEZEN VAN DE GEBEURTENISSEN, EN VOORAL MEELEVEN EN MEEGENIETEN VIA DE VELE FOTO'S. ENJOY!

bottom of page