top of page

WOENSDAG 16 NOVEMBER 2022

 

ALLERLAATSTE S4K-WERKDAG IN KENIA

Deze morgen was onze laatste afspraak van deze werkreis: een gesprek met pastor Daniel, van Shine Yetu Academy (geel-rode uniformen).
Bij aankomst zagen we dat de 'school'artiest op de buitenmuur het logo van de school, en nog wat andere tekeningen had aangebracht. Een mooi geheel!

De kleintjes komen daar direct op je afgestormd om een goeiedag te zeggen, altijd een beetje thuiskomen. Daarna installeerden we ons in het bureau van pastor Daniel, de directeur. Dankzij steun van de Provincie West-Vlaanderen konden we het laatste halfjaar de school erbovenop helpen, want ook zij ondervonden - zoals iedereen hier- de gevolgen van de sluiting door Covid. Na de pandemie konden ouders met moeite schoolgeld betalen (aangezien er geen loon was binnengekomen door de lockdown), en geen schoolgeld betekent geen wedde voor de leerkrachten. Gelukkig konden S4K en de Provincie die tekorten aanvullen.


De maand december wordt weer een moeilijke maand voor de leerkrachten, want het is vakantie en er komt dus geen schoolgeld binnen. Leraren met een diploma verwachten wel doorbetaald te worden tijdens de vakantiemaanden. Krijgen ze geen loon, dan zie je hen niet meer terug eind januari. Van de subsidie van de Provincie hebben we 100 000 kes over (ongeveer € 860), dus dat is al een begin. Maar ze krijgen waarschijnlijk nog steun van een Zwitsers project, dankzij de tussenkomst van Dolly. Dat zou de terugkeer van de gediplomeerde leerkrachten kunnen garanderen.

We praatten lang over de veranderingen in het onderwijs, die zouden moeten ingaan volgend schooljaar. De lagere èn middelbare scholen zijn er niet klaar voor, er is nog geen leerplan, er zijn nog geen nieuwe schoolboeken, er is geen geld voor extra leerkrachten, een labo, een bieb... Er zullen voor pastor Daniel en de andere schooldirtecteuren nog veel slapeloze nachten volgen!

We eindigden met het nemen van enkele groepsfoto's en een welgemeende knuffel.

Bye Shine School! Het ga je goed!

Dolly en ik sloten deze laatste 'officiële' werkdag af met een lunch aan één van de mooiste stranden van Kenia (en van de wereld), om de pijn wat te verzachten. Wie ooit al eens in Kenia was, zal de plaats zeker herkennen!

DINSDAG 15 NOVEMBER 2022

 

KWALE EYE CENTER

Van twee 'collega's' van het zangkoor Les Choristes, had ik brillen gekregen, die ik meebracht naar Kenia.

Kwale Eye Center is een project dat opgericht werd door een Brits-Keniaanse oogdokter, Dr. Helen. Via donaties runt ze deze oogkliniek. 'Bemiddelde' patiënten betalen ongeveer € 13 voor een oogonderzoek. Dit geld wordt gebruikt voor oogonderzoek van Kenianen die niet kunnen betalen, zij hoeven enkel wat geld te zoeken om het vervoer naar de kliniek te kunnen betalen vanwaar ze wonen. Of ze stappen, vaak uren...

Het personeel en de apparatuur worden gesponsord, zodat elke Keniaanse shilling gaat naar het helpen van de armere bevolking, die vaak van ver komen.

Met deze brillen zijn ze echt blij. De glazen worden verwijderd en de monturen worden hergebruikt, zodat het sponsorgeld o.a. kan gaan naar de operaties van baby's en kinderen. De leesbrilletjes blijven 'intact' en krijgen een tweede leven.

Dr. Helen heb ik vandaag niet ontmoet, maar zo'n zes jaar geleden bezocht ik de kliniek al, samen met Sir Jeremy, een Britse dokter die bijna zijn hele leven in Afrika doorbracht, directeur was van ziekenhuizen in Nairobi, en eenmaal op pensioen liefdadigheidswerk deed, vb. deze eye-clinic sponsoren, en een project runnen dat stilstaande wateren veilig maakte voor gebruik. Hij sponsorde ook S4K.

Jammer genoeg is Sir Jeremy overleden.

Samen met hem leerde ik Dr. Helen kennen tijdens het bezoek en een diner 's avonds. Toffe en begeesterende vrouw! Chapeau!

Als dank kregen we een rondleiding in de oogkliniek. Ik kon natuurlijk niet veel foto's nemen (privacy) maar ik heb de beelden voor altijd opgeslagen via mijn grijze hersencellen. Wat een mooi werk doen ze daar.

Op het einde van de rondleiding kregen Dolly (manager S4K in Kenia) en Saidi (onze chauffeur) een gratis oogonderzoek, en advies.

Toen we vertrokken namen we twee oogdokters mee met de wagen, want ze woonden in Kombani, waar we toch moesten doorrijden. Leuk autogesprek. Wat een warme mensen bestaan er toch...

Het was een hartverwarmend bezoek, en ik was blij dat ik er weer eens was!

Bedankt Hilde en Veerle, voor de brillen!

Samen zingen met de kinderen van het weeshuis EAMO in Nakuru...

MAANDAG 14 NOVEMBER 2022

 

NAKURU

ROSE MWAKWERE SECONDARY BOARDING SCHOOL FOR GIRLS

Onze vierdaagse uitstap naar Nakuru verliep probleemloos. Het waren vier rustige en zeer mooie dagen, met zon en aangename temperaturen overdag maar ijskoude nachten. Gelukkig deed de warmwaterkruik haar dienst en was het aangenaam om het bed in te stappen!

Ziwa Lodge is een aangename plaats om te verblijven, met een zeer lekkere keuken, aangename staff en mooie omgeving. Naast Ziwa Lodge ligt een weeshuis, EAMO. We gingen er een goeiedag zeggen, want in juni hadden we voeding gedoneerd, en ik wou die kinderen nu wel eens ontmoeten. Ze wonen er mooi en worden er goed verzorgd. Natuurlijk verwachtten ze een woordje, en ik gebruikte de enige universele taal: zingen. We zongen en dansten samen, en zo verliep de kennismaking ook vlotter.

Zondag landden we veilig terug in Diani.

Zondagavond waren Dolly en ik uitgenodigd door 'de bende van 10'. Trouwe film-event-sponsors van S4K, uit het Waregemse, èn Mieke en Steven, twee leden van S4K! Hun eerste keer Kenia! Nu zagen ook zij met eigen ogen wat S4K hier al die jaren heeft gerealiseerd. Het was een leuke en lekkere avond! Bedankt!

Vandaag deden we verder aan onze scholenronde, en we reden naar Kibuyuni, om een goeiedag (en vaarwel) te zeggen in Rose Mwakwere. De meisjes zijn vandaag gestart met hun examens, dus hen konden we niet storen. Na het gebruikelijke gesprek in de office, met Md. Mwongeli, wandelden we rond op het domein, om te zien hoe ver ze nu waren met de bouw van de slaapzaal (gesponsord door de Abdijschool van Zevenkerken). Het zag er al goed uit! Het gaat wel wat trager dan verwacht, want ook zij voelen de invloed van de wereldwijde 'crisis': materialen worden duurder en zijn moeilijk leverbaar. Maar één feit is zeker: bij de start van het nieuwe schooljaar op 23 januari 2023 kunnen er 80 meisjes overnachten.

De school heeft te maken met heel veel uitdagingen, en probeert te overleven, aangezien vele ouders het schoolgeld niet meer kunnen betalen. Zo zijn er ouders die in Saoudi-Arabië slavenwerk gaan verrichten, om de studies van hun dochter verder te bekostigen. Vele meisjes leggen hun eindexamen af met een berg schulden, en ze krijgen hun diploma pas na het vereffenen van die schuld. Hard, maar anders overleeft de school niet!

 

De andere droevige verhalen probeer ik opnieuw ergens op te bergen, en we namen afscheid van de school met een wijde blik: we hebben er heel wat gedaan, en daar mogen we trots op zijn!!!

WOENSDAG 9 NOVEMBER 2022

MSAMBWENI PRIMARY SCHOOL

Onder een stralende zon en 30°C om 9 u 's morgens bracht Saidi ons veilig en wel naar Msambweni Primary School, ongeveer 45 min. rijden. We werden er hartelijk welkom geheten door het oudercomité en de headteacher. De voorzitter sprak zijn dank uit voor het bouwen van de toiletten en de septische tank, en de vlotheid van de werken. Een grote brok koraal hinderde het delven van de put, en er moest groot materiaal aan te pas komen, wat onze manager Dolly snel in orde heeft gebracht.

"Our thanks is as big the ocean, and even bigger..."

We gingen de toiletten bekijken (en gelukkig moest ik ze niet uitproberen voor de camera ;-). De linten werden officieel doorgeknipt. De 320 meisjes hebben nu een veilige en hygiënische plaats, en moeten nu niet meer 'the bush for girls' gebruiken. En er is water!

Er zijn echter nog geen toiletten voor de 380 jongens en het leerkrachtenteam, maar ja, het is al een begin. Wie dit leest, en op één of andere manier nog wil sponsoren, je weet al waar de centjes zullen naartoe gaan. We hebben nog bijna 2 maanden om aan de nodige fondsen te komen, dus...

Onder leiding van de supertoffe mister Kassim (vele vrijwilligers kennen hem nog van in Mwanjamba School) werd er opgetreden: scouting, voordracht en dans. Weer een kippenvelmoment!

Het dankmoment werd afgesloten met enkele korte speeches en daarna werden we uitgezwaaid door duizenden stralende ogen...

Morgen vertrek ik met Dolly en zoontje Rayyan naar Nakuru, boven Nairobi. Wie Tom Waes Nairobi heeft gezien en zich de witte neushoorns herinnert, dàt is Nakuru. Ik had het geluk om ze in juli al van dichtbij te zien. We verkennen er andere mooie plaatsjes, en zo kan Dolly met Rayyan een paar dagen bij haar verloofde zijn, die er de lodge runt waar we zullen logeren. Normaal zou er daar veel volk zijn nu, maar de staking van Kenyan Airways heeft gezorgd voor een hoop annulaties, met alle gevolgen vandien...

Tot volgende week!

MAANDAG 7 EN
DINSDAG 8 NOVEMBER 2022

MELODIE IS MINDER MELODIEUS...

De vochtige hitte, de wirwar van wagens in Mombasa, het gekrioel op de ferry... ik was weer in Kenia, kon er niet naast kijken. Saïdi, onze vaste chauffeur sinds heugenis, zorgde voor een warm welkom en begon direct te vertellen over wat er nu in het land speelt. Wij klagen dat Europa in een crisis zit, maar voor hen wordt het een echte strijd om te overleven.

Ook zij lijden natuurlijk onder de energiecrisis. De benzineprijs staat torenhoog, en de vele chauffeurs vinden niet altijd benzine. De voedingsprijzen rijzen de pan uit, en iedereen probeert iets te kweken op een verloren klein stukje grond, en dit te verkopen of zelf te gebruiken. Moest het klimaat nu eens meezitten! Hier, in het zuiden, valt er nog altijd zeer regelmatig regen, maar je moet maar 100 km hoger gaan, en dit tot in het noorden van Kenia, en het is er zeer droog. Al jaren. De mensen lijden honger want de kudde sterft wegens gebrek aan water. De mensen hebben geen dieren of groenten te verkopen, geen inkomen, enz...

De grote veranderingen in het onderwijssysteem die begin 2023 starten, zijn niet voorbereid en gebeuren halsoverkop. De scholen zijn er allesbehalve klaar voor, noch op het gebeid van infrastructuur noch op het gebied van boeken, leerplannen enz... Zo eisen ze bijvoorbeeld dat elke Junior Secondary School (nieuwe afdeling) een zwembad moet hebben want in het nieuwe leerplan staat dat de leerlingen moeten leren zwemmen! Terwijl ze geen klaslokalen hebben, of boeken, of toiletten, of water, of elektriciteit enz... Waanzinnig gewoon!

NU HET SUNSHINE4KIDS-NIEUWS!

Op maandag waren we in Shine Yetu Academy. Blij om de warme mensen en 'onze' mooie school terug te zien. Ook pastor Daniel zit met grote vraagtekens rond het volgende schooljaar. Als hij zijn leerkrachten niet kan betalen in december (vakantiemaand = geen inkomsten van schoolgeld = geen wedde + er is geen reserve door corona), dan vreest hij dat slechts 1/3 van de leerkrachten weer zal opdagen bij de start van het nieuwe schooljaar (derde week van januari). En dan verdwijnt S4K nog eens van het toneel...

Na het gesprek was het heel erg stil in zijn bureel...

Eenmaal terug in België moet ik toch nog proberen wat geld bijeen te krijgen, we kunnen hen toch niet zo achterlaten toch?

Voor wie het interesseert, ik wil volgende week wel wat meer uitleggen over het nieuwe schoolsysteem èn de slechte toestand in het land...

Maar nu eerst wat bekomen en met Dolly praten over van alles, om tot rust te komen. Tot morgen!

Sorry dat ik eerst begin met het minder goede nieuws, maar hun struggling for life is hier zo tastbaar...

DINSDAG: BEZOEK AAN DABEE BARAKA

Deze kleuterschool, die we al heel lang steunen, ligt ons ook heel nauw aan het hart. Dit schooltje is ooit gestart in het huis van de directrice, madam Eunice, een superstraffe madam! Nu woont zij elders, en het huis werd een volwaardig kleuterschooltje. Tussen juli en november hebben we de laatste aanpassingen uitgevoerd: deuren aan de toiletten, tegels gelegd op de speelplaats, en een veilige stevige omheining.

Aangezien de school wist dat dit mijn afscheidsbezoek was, werd er opgetreden, was er taart en kregen Dolly en ik een mooie kikoi. Wat was het plezant, warm, emotioneel... We voelden hun dankbaarheid tot in onze kleinste vezels! Deed enorm veel deugd!

Dabee, we wish you all the best!

bottom of page