top of page

ROSE MWAKWERE GIRLS SECONDARY SCHOOL

Na een rit van 2 uur, langs het prachtige Shimba Hills tot in Kibuyuni, vind je, volledig afgelegen, Rose Mwakwere Girls Secondary School.
Deze middelbare school werd opgericht en gebouwd door een parlementslid, die daar geboren en getogen is. Om te meisjes te beschermen tegen vroege zwangerschappen, verkrachtingen, ... wilde hij hen veilig stellen en dit kan door het aanbieden van een toekomst, nl. via degelijk onderwijs. De school kwam echter niet echt van de grond.

In december 2015 werd de deputy (onderdirectrice) van Tumaini Secondary School, ons welbekend, aangesteld als principal van Rose Mwakwere, in de hoop de school nieuw leven in te blazen. In januari startte ze met 12 meisjes in het tweede jaar, die waren achtergebleven na de mislukte start. Eind 2016 telde de school 30 meisjes in het eerste jaar, en 20 in het tweede jaar. De school groeit verder. In 2017 start het derde jaar, form 3. De school startte tenslotte form 4 begin 2018.

S4K bezocht de school 2 keer in februari 2016, en kon toen reeds voor beide jaren boeken aanbieden, zodat ze toch al één boek hebben per 2 leerlingen. Het schoolcomité en de 'chairman' waren telkens present om hun grote dankbaarheid te uiten, en de wens om verder langs te komen.
 

0ok in juli 2016 werd de school twee keer bezocht. Er werd een watertank gedoneerd. Zo kunnen ze regenwater opvangen en gebruiken, tot ze ooit een eigen waterput hebben. Het hoeft niet gezegd dat water voor deze jonge meisjes levensbelangrijk is, als we denken en gezondheid en hygiëne.

Daarom hebben onze vrijwilligers in september 2016 ook daar de lessen hygiëne en seksuele voorlichting gegeven. De meisjes zaten ook met heel veel vragen.

S4K bouwde een tweede slaapzaal (2018) en zorgde voor het aanleggen van een waterleiding en toiletten. De meisjes zijn ondertussen reeds met 160, en dit was te veel voor één slaapzaal. Ondertussen zit de directie niet stil. Ze zorgde zelf voor voorlopige nieuwe klaslokalen, en kreeg ondertussen 30 000 euro los van de regering om deze te vervangen door nieuwe gebouwen. Daar wordt in de loop van 2018 mee gestart.

De school groeit verder aan, want de 'tamtam' doet zijn werk. Weten dat er degelijk onderwijs  is, water, sanitair en een veilig onderkomen zorgt voor meer meisjes die er onderwijs volgen, i.p.v. na de lagere school uitgehuwelijkt te worden.

In augustus 2018 en 2019 trokken 20 leerlingen van het 4de middelbaar van de Abdijschool van Zevenkerken, met hun begeleiders, naar Kenia op inleefreis. Ze werkten mee aan de keuken, bakkerij, groententuin, ... en financierden samen met S4K ook o.a. de zonnepannelen, het water, ... Maar ze proefden het èchte leven in Kenia, want ze wonen dan in de school zelf, en leren zo veel over de cultuur van hun Keniaanse leeftijdsgenoten.

In juli 2022 wordt opnieuw een inleefreis gepland, waar zal gewerkt worden voor en aan 1 of 2 klaslokalen.

bottom of page