WOENSDAG 10 OKTOBER 2018

ONTSTELD!

 

In Diani Backpackers hadden we een afspraak met Michael, de eigenaar, om de huurprijzen te bespreken mocht de Abdijschool van Zevenkerken beslissen om ook in 2019 een inleefreis te organiseren voor hun vierdejaars. Tom (van Akiki) was onze volgende afspraak, en de appartementen van 8 van de vrijwilligers lichting juli 2019 werden vastgelegd.

We hadden al het materiaal mee om uit te delen: handdoeken, zeep, tandenborstels, knuffels, speelgoed enz... en Dolly bracht me naar een klein dorp, Maweni, even buiten Ukunda (niet het Maweni aan de airstrip!). Daar ontmoetten we Salim, die er woont, en zich het lot aantrekt van een aantal gezinnetjes. Wel, jullie kennen het woord 'straatarm', wel dit is nog erger. Ik heb al veel gezien hier, maar dit...

Een mama woont in een huisje met een half dak, half ingestorte muren. Ze is 20 jaar, en heeft 8 kinderen!

Een ander meisje, 16 jaar, werd zwanger gemaakt door een jongen van 14, en woont met haar baby van 1 maand bij haar ouders en familie, zeven mensen in een huisje waar wij onze dieren nog niet op stal zouden zetten. En dit zijn maar enkele voorbeelden...

Ons materiaal was er meer dan welkom! En het doet deugd om eindelijk een juiste bestemming gevonden te hebben voor materiaal dat in onze tweede valies meereist. Heel stil reden we naar huis...

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

DINSDAG 9 OKTOBER 2018

ROSE MWAKWERE EN MWAKWERE IN ROSE MWAKWERE

Maandag kreeg ik een telefoontje of ik op dinsdag tegen lunchtijd naar Rose Mwakwere Secondary School kon komen, omdat ze hoog bezoek verwachtten! De stichter van de school, Ali Mwakwere, twee jaar geleden nog minister van Buitenlandse Zaken in Kenia, kwam de school bezoeken, samen met zijn vrouw Rose Mwakwere, naar wie de school werd genoemd. Rosy, zoals ze door de bevolking wordt genoemd, vond dat het bouwen van een school op dit godvergeten stuk land, zelfs niet te vinden op de kaart, de enige manier was om de meisjes te behoeden van vroege huwelijken, verkrachtingen en ongewenste zwangerschappen. Zo bouwde hij een administratief blok, een slaapzaal en twee klaslokalen. In 2015 startte de school met 10 leerlingen. Nu zijn er 180 meisjes!

Ook in dat jaar leerden wij de school kennen, via de principal die vroeger onderdirectrice was in een andere school. Ondertussen heeft Sunshine4kids er heel wat gerealiseerd: aankoop boeken, leggen van waterpijp vanaf de bevoorrading via een meer 700 m verder, bouwen van een tweede slaapzaal, aankoop van 40 bedden, ... De Abdijschool van Zevenkerken schilderde er alle gebouwen, legde een nieuw stuk groententuin aan, en via één van de mama's sponsorde Inner Wheel extra leerboeken en labmateriaal. Zo deed ook het skelet, mister Bones, zijn intrede in de school.

Mwakwere vond het wel belangrijk om S4K te ontmoeten, en dit gebeurde dus gisteren. Het volledige 'oude' schoolcomité, waarmee alles werd gestart, was aanwezig, en samen wachtten we hen op. Na de eerste kennismaking mocht het hoog bezoek in de office het visitor's book tekenen, en later mochten wij (Dolly en ik) er bij zitten en konden we uitleggen wie we waren, wat we en waarom we het doen.

Natuurlijk werd er een 'Rosy' boom geplant, en het volledige domein werd bezocht, met veel oh's en ah's! We eindigden aan de barakjes van de voorlopige eetzaal, waar een zeer lekkere lunch werd geserveerd. En dat het smaakte, het was immers al 16 u!

Tijd aan de meisjes nu, om hun kunnen te tonen in zang, dans en toneel. En acteren, dat kunnen ze! Bij een   toneelstuk over drugsmisbruik slaagden de 10 actrices er allemaal in tranen over hun wangen te laten rollen. Speeches konden natuurlijk niet ontbreken: de 'chairman' begon, daarna was het mijn beurt, en daarna Rosy en tenslotte de ex-minister. De meisjes waren erg ontroerd toen ze beseften dat Rose Mwakwere in hoogsteigen persoon aanwezig was, en hen veel moed insprak om hun studies vol te houden. De ex-minister beloofde het stuk grond naast de school aan te kopen, zodat er sportvelden kunnen aangelegd worden, en hij beloofde ook een volledige bibliotheek. Hopelijk wordt dit een geslaagde missie... De eigenaar van dit stuk grond had een prijs gezegd, maar zodra hij hoorde dat het Mwakwere was die wou kopen, verdriedubbelde de prijs. Let's cross our fingers!

Mwakwere en Rosy namen dan uitgebreid de tijd om de laatstejaars, die voor het eindexamen staan, toe te spreken en een hart onder de riem te steken.
Ondertussen vertrokken wij, en voor het eerst reden we in het donker van Rose M. naar huis, moe maar zeer zeer tevreden!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/4

VRIJDAG 5 EN ZATERDAG 6 OKTOBER 2018

VRIJDAG: DIANI TUSOME ACADEMY EN SHINE YETU ACADEMY

De temperaturen hier worden kalmpjes aan weer de echte Keniaanse temperaturen: 31°C, zon, beetje wind... Een mooie start om de dag mee te beginnen dus.

In de voormiddag bezochten we Diani Tusome Academy, om te kijken hoe de school er nu uitziet na het schilderwerk van juli en na het werk van Aline en Eva in de klasjes (september). Het was pico bello! Mooie affiches in de klasjes, schoolmateriaal geordend in een nieuw rek, en de compound proper tot en met. Echt blij om de school zo te zien!

Na de lunch bij Kokkos bracht de chauffeur (Saïdi was met Eddy op weg dus we hadden een andere, Martin) reden we (met een slakkengangetje;-) naar Shine. Er was daar een meeting gepland met Stefanie en Milan van Ekwal, een project dat samen met ons Shine 2020 wil realiseren. Ekwal en S4K willen er zo vlug mogelijk starten met de bouw van drie kleuterklasjes. Maar dat is natuurlijk buiten de nieuwe Keniaanse wetgeving gerekend! Het bouwplan moet getekend worden, dat was reeds besteld in augustus maar het was volledig verkeerd. Dus gisteren kregen we een nieuw, weer volledig verkeerd. Nu weer wachten... Het opmaken van zo'n plan kost 400 euro.

Daarna moet het plan goedgekeurd worden door verschillende instanties. Kostprijs van de stempels en handtekeningen: 3500 euro! Dit betekent dat het ons al bijna 4000 euro kostte en er staat nog geen steen! Enfin, deze procedure is nu bezig en we verwachten de goedkeuring binnen een 10-tal dagen.

Wie een aannemer wil betalen, wordt hier sedert de nieuwe wetgeving onderhevig aan taxen, je moet een KRA code aanvragen of zelfs een werkvergunning, wat voor ons, vrijwilligers, onhaalbaar is. We moeten dus nog bekijken via welke weg we kunnen betalen zonder centen kwijt te zijn.

In één zin samengevat: Kenia maakt het hulpverleners zeer moeilijk om hun bevolking te helpen! Doet pijn aan het hart...

ZATERDAG: EKWAL EN SUNSHINE4KIDS

 

Vandaag zitten beide projecten samen, zonder directie bij, zonder aannemer, zodat wat vrijer kan gesproken worden over beschikbare budgetten en financiële middelen.

Het is ook duidelijk dat beide projecten voorrang geven aan de kinderen, dus aan klaslokalen. Staffroom, offices, bibliotheek... moeten voorlopig wachten. De kinderen komen nu op de eerste plaats, en die hebben recht op goed onderwijs in betere omstandigheden.

Vandaag vertrek Eddy terug naar huis, en zondagnacht neemt Philippe het vliegtuig huiswaarts. Afscheidsweekend dus...

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

DONDERDAG 4 OKTOBER 2018

MWANJAMBA PRIMARY SCHOOL

 

Gewoontegetrouw werden we Philippe, Eddy, Dolly en ikzelf) in Mwanjamba ontvangen door een heel enthousiaste bende leerlingen en de superenthousiaste teacher Kassim! Al zingend stapten we het domein op, en de kleurrijke bloemenruikers maakten het geheel af! Na de rondleiding zaten alle leerlingen samen, om het optreden van acrobaten te bewonderen (leerlingen van klas 2) en te luisteren naar zang en voordracht van enkele oudere leerlingen.
Het was leuk om ook België daar te zien leven: petjes van de vrije basisschool van Bellegem, T-shirts en sweaters van De Brug Kortrijk (nu De Sprong) en T-shirts van De Peereboom Ledegem! Met dank aan iedereen!

We hadden dan nog een goede babbel met madam Kutalukwa en enkele leraars, over de opvang van leerlingen die het op schools gebied een stuk moeilijk hebben, inclusie zoals ze het zelf noemen. Zo werd het buitengewoon onderwijs in België (o.a. het basisaanbod) en de inclusie vergeleken met de werking in Kenia. In Kenia krijgen ze geen extra middelen voor de opvang van kinderen met 'special needs'. Een leraar heeft er een klas van min. 35 kinderen, en moet zelf nog instaan voor de begeleiding van deze buitengewone kinderen. Geen gemakkelijke opdracht, en dit tegen een schamele wedde van max. 140 euro per maand...

De rest van de dag hadden we tijd voor bankzaken, boodschappen, boekhouding en administratieve taken. Hoort erbij, ook in Kenia.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

WOENSDAG 3 OKTOBER 2018

MABAYANI

Tijd om de trip te maken naar één van de verste scholen die we steunen.

Behalve Dolly, Philippe en ikzelf was ook Eddy Van Uytsel mee, want zijn project Annick for Kenya zal Mabayani helpen, samen met de Provincie Vlaams-Brabant. Sunshine4kids bouwt dan verder.

De mooie rit verliep vlekkeloos, hoewel we op een bepaald moment regen hadden. Veel regen betekent dat we de school nooit kunnen bereiken, maar gelukkig bleef de regen beperkt. Na twee en een half uur rijden kwamen we er aan, en werden begroet door het voltallige oudercomité en de headteacher mister Saïd.

We wandelden over het domein, te beginnen bij de waterput en -pomp, gesponsord door Annick for Kenya. Eenmaal per week betalen de ouders voor de huur van een generator en voor de benzine, om het water op te pompen en de tank van 10 000 liter te vullen.

Ook de toiletten werden bezocht, geschonken door S4K en the International Women's Club Diani. De toiletten werden door ons 'ingewijd'.

We namen plaats in de schaduw van een boom, want enkele kinderen van de school hadden een optreden ingeoefend, zoals gewoonlijk heel mooi en pakkend.

Tenslotte kon de vergadering met het school- en oudercomité beginnen. We hebben de keuze: ofwel zeer mooi afgewerkte klaslokalen bouwen, geplaasterd en geschilderd, dan kunnen er twee lokalen worden aangeleverd met het budget van Eddy. Tweede optie: iets ruwere klaslokalen neerzetten, met een goed dak, stevige muren, ramen en een deur, dan kunnen 5 klaslokalen neergezet worden. De comités zullen nu aan werklui prijzen vragen van materialen en daguren, en naar wij denken toch proberen te gaan voor zo veel mogelijk klaslokalen, want de toestand van de huidige zijn erbarmelijk!

De voorzitter van het oudercomité vroeg of we geen generator kunnen schenken, aangezien de bijdrage van de ouders daarvoor een heel zware belasting is, ze hebben al moeite om het schoolgeld bijeen te schrapen. Na een korte bespreking onder de 'Belgen' besliste S4K de 350 euro voor de generator van de waterput te schenken, en het geld kon direct aan de voorzitter worden overhandigd. Iedereen zeer content!

Tijd om af te sluiten, met heerlijke mandazi, chapati en kip. Dat is daar altijd zooo lekker...

Tevreden en voldaan vatten we de terugweg aan, en natuurlijk hadden we een platte band tijdens de terugweg. Dat hoort er precies altijd bij ;-).
We hielden nog eens halt in Annick for Kenya Tailoring College, waar Eddy schorten, tassen, slabbetjes enz... afhaalde, gemaakt in het naai-atelier.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/4

DINSDAG 2 OKTOBER 2018

SHINE YETU ACADEMY

Weer werkdag geblazen! Onze eerste afspraak was in Shine, samen met Eddy Van Uytsel. Pastor Daniel had de nieuwe bouwplannen ontvangen van de architect, en die werden nauwkeurig bekeken en wat gewijzigd. Een bespreking die toch rap 2 uur duurde.
Ondertussen maakte ik van de gelegenheid gebruik om een korte video te maken, op aanvraag van Davy, één van onze vrijwilligers van juli 18. In de school waar hij werkt nemen ze vrijdag 5 oktober deel aan World Teacher's Day, met de 'Save the bell' actie, waarbij ze de leerlingen van de middelbare school willen laten kennismaken met plaatsen in de wereld waar onderwijs niet zo evident is. Ik was blij om weer wat tijd door te brengen tussen de kinderen, ook al was het maar een kort moment.

In de namiddag hadden de mannen nog een meeting met de aannemer, i.v.m. Shine en de bouwplannen voor Mabayani.

 

SAFARI UPCOUNTRY

Donderdag 27/9 vertrokken we (Dolly en wij tweetjes)op ons gemak met Saïdi naar Mombasa, naar het nieuwe treinstation. Ruim op tijd, je weet nooit op voorhand of je file hebt aan de ferry. Gejuich in de wagen, geen file!

Maar eenmaal buiten het centrum van Mombasa kwamen we in een monsterfile terecht, door een samenloop van omstandigheden: wegenwerken, modder op een helling door de vele regen enz... We deden 3 uur over amper

3 km! Daar verdween onze voorsprong. We werden één uur op voorhand in het station verwacht, voor het uitprinten van de treintickets. We hadden welgeteld nog 4 minuten, en nog 3 politie- en douanecontroles te gaan! En het is ons gelukt!

Eenmaal de zenuwen gekalmeerd konden we genieten van de splinternieuwe (Chinese) trein, en de prachtige landschappen met olifanten, buffels en ontelbare mooie baobabbomen.

Na 5 uur rijden kwamen we aan even buiten Nairobi, en reden met een taxi naar ons eerste hotel, in Athi River.

Vrijdag kwam onze chauffeur Kim ons ophalen, voor onze eerste roadtrip. Het landschap deed ons vaak denken aan een cowboyfilm: rode droge aarde, woestijn- en rotsachtig, en kleine huisjes hier en daar samengepakt tot een dorp(straat). Onze eerste halte was Masii, bij één van de zussen van Dolly. Zij heeft er een hotel en een bakkerij. Het onthaal was warm en hartelijk, met de gebruikelijke witte of zwarte tchai (thee). Dat was al een goede voorbode voor het volgende bezoek.

Van Masii reden we naar Kithimani, om de rest van de familie Muuo te ontmoeten. Als je weet dat ze daar met 14 kinderen zijn, en Dolly is één van de jongste, ja, dan kan je al raden dat we veel mensen verwachtten. En zo was het ook. We begroetten het familiehoofd met het nodige respect, en we voelden ons daar al rap thuis. Maar al die namen onthouden, dat is een onmogelijke zaak ;-). Na een superlekker Afrikaans middagmaal werden we door David en Jacob, twee broers van Dolly, en door haar zus Chico, rondgeleid op het grondgebied van de boerderij van de familie Muuo. Er wordt vooral aan landbouw gedaan. Er is zelfs een irrigatiekanaal, een kunstmatige vijver en een steenbakkerij. Zeer indrukwekkend! Tijdens de groepsfoto zong de hele familie één van de kerkliederen. Dit was wel een emotioneel moment! En vanaf nu mogen wij ons officieel lid noemen van de familie Muuo. Een grote eer! het afscheid viel ons zwaar.

We reden daarna naar Ol Donyo Sabuk Resort, ons tweede hotel. Dat lag in Kilimambogo, of 'de heuvel van de buffel'

Zaterdag reden we naar de Gitaru Dam. Normaal was die gesloten, maar dankzij de 'lange arm' van de zus Chico, heeft een ingenieur ons rondgeleid tot in de kern van de waterkrachtcentrale, 156 m diep. Turbines, collectoren... de deskundige uitleg hielp ons om te begrijpen hoeveel energie het water kan opwekken en hoe belangrijk dit is voor de economie. Hier zal het netwerk niet platliggen in november! Ongeveer een jaar geleden viel de volledige centrale stil, door een defect: een aap (een baviaan) had zich willen warmen aan de transformatoren, maar werd via zijn staart geëlektrokuteerd. Andere centrales namen zonder probleem het werk over.

Eens te meer zagen we tijdens de terugweg hoe de velden worden ingepalmd door multinationals, waardoor kleine boeren worden onteigend. Onder andere Del Monte heeft daar een hoop ananasplantages aangelegd. Maar het zijn niet de Kenianen die er rijker van worden, moest Dolly met pijn in het hart constateren.

Zondag was het plan om The Fourteen Waterfalls te bezoeken, dicht bij Kilimambogo. Toen we na enig zoeken de ingang vonden, moest er plots ingang worden betaald. Ongeveer 1 euro voor Dolly en Kim, en voor ons blanken, 15 euro per persoon! We reageerden boos. Het ging ons niet om het bedrag, maar om het principe 'Ah? Ben je blank? 15 keer de normale prijs!'

Daar kwam nog bij dat de stank als van een vuilnisbelt ons tegemoet kwam. We hadden al gehoord dat de watervallen zeer vervuild waren door de afval vanuit Nairobi, maar dat het zo erg was wisten we niet. Ook Dolly was zeer ontgoocheld om weeral een mooi stukje Kenia dat verloren is gegaan... We beslisten dan maar de wagen te keren.

Kim stelde dan maar voor een omweg te maken en ons het mooie panorama te tonen van Rift Valley. Dat maakte veel goed! Daarna bracht Kim ons veilig en wel naar ons hotel in centrum Nairobi.

Maandag genoten we van een heerlijke vrije voormiddag, waarna Kim ons naar het treinstation in Nairobi bracht. Dit nieuwe station oogt heel mooi, en is voorzien van alle gemak, weeral dankzij de Chinezen. Eenmaal op de trein kregen we een gratis safari wanneer we Tsavo East naderden. We spotten struisvogels, olifanten, giraffen, buffels en zebra's. Na zonsondergang arriveerden we in Mombasa, waar Saïdi ons opwachtte en ons veilig en wel naar Diani Beach te brengen.

 

TRIP UPCOUNTRY MEER DAN GESLAAGD!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/4

WOENSDAG 26 SEPTEMBER 2018

RAINDROPS KEEP FALLING ON OUR HEAD, BUT WE ARE NOT SINGING!

We hadden het alarm doorgekregen dat er drie dagen overvloedige regen was verwacht, beginnend vandaag. Wel, we hebben die overvloedige regen. We werden genoodzaakt ons programma deze middag af te breken, omdat we de derde school niet konden bereiken door het overvloedige water.

 

De morgen begon met een beetje regen, en dan stopte het, we zeiden al 'oef!' We hadden eerst een afspraak met aannemer Mugendi, i.v.m. onze plannen voor Shine School. We zullen ietske minder vlug kunnen starten MET DE bouwwerken, want de goedkeuring van de plannen wordt omslachtiger èn duurder. Daarna reden we naar Shine School, waar we heel blij waren bepaalde gezichten terug te zien, namelijk teacher Agnes, terug van bevallingsverlof, en teacher Benedetta, die overgekomen is van Shikamana School. Dit is een grote aanwinst voor deze startende school, want zij heeft al heel veel ervaring. Zij is nu ook de nieuwe headteacher van Shine.

 

Na het bekijken van de plannen met Dolly, reden we naar de tweede school, Dabee Baraka. We hadden nog maar pas plaatsgenomen in de kleine office en de hemelsluizen gingen open! Onder een lekker kopje zwarte of witte thee bespraken we de werking van de school en aanschouwden we het water dat uit de hemel kwam. Chauffeur Saïdi liet weten dat het onmogelijk zou zijn naar Mwanjamba te rijden, dus onze werkzaamheden werden deze middag afgebroken.

"Het regent bakstenen"

"Het regent pijpestelen"

"Het regent ouwe wijven"

"De regen komt met bakken uit de hemel"

EN DIT NU ALLEMAAL SAMEN EN JE WEET HOE HET HIER IS!

"Na regen komt zonneschijn" (maar daar geloven we nu niets van ;-)

Morgen vertrekken we met de trein naar het binnenland, met de trein. Blijkbaar regent het daar niet, joepie! Dit betekent dat dit dagboek ten vroegste dinsdag 2 oktober zal aangevuld worden. Op de Facebook-pagina van S4K zal ik wel proberen wat nieuws door te geven van dit avontuur. Kwaheri! Tot ziens!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

DINSDAG 25 SEPTEMBER 2018

EERSTE BEZOEK... AAN ROSE MWAKWERE NATUURLIJK!

We werden wakker met zon deze keer, en niet met de overvloedige regen zoals gisteren. Ook de rest van de dag bleef de zon, en werd het zelfs 30°C.

Onze eerste 'werkdag' brachten we door in Rose Mwakwere Secondary School for girls. Het is er altijd een heel leuk weerzien! Na een positief evaluatiegesprek i.v.m. het verblijf van de Abdijschool van Zevenkerke in augustus, gingen we hun mooie werk aanschouwen. The gouvernment is ondertussen ook klaar met de drie nieuwe klaslokalen, dus die worden al gebruikt. De Member of Parlement van de regio heeft ook wat geld geschonken, en daarmee zijn ze nu toiletten aan het bouwen, aangezien drie van hun oude toiletten in de septische put zijn gezakt. De schilderwerken aan en in de oude slaapzaal werden goedgekeurd, evenals het opfrissen van twee oudere klaslokalen en het administratief blok en het planten van een hoop boompjes.

In het labo konden we zien welke materialen werden aangekocht via Inner Wheel, dit dankzij een mama van de school van Zevenkerken. En eindelijk konden we kennismaken met de nieuwe vriend van Dolly: mister Bones. Het skelet hoort bij dit didactisch pakket voor de lessen Science.

Zoals gewoonlijk kregen we een heel lekkere lunch aangeboden door kokkin Dorcas, gezellig onder een boom. Plannen kunnen beter besproken worden tussen 'de soep en de patatten' zoals we in België zeggen.

Rond 15 u vertrokken we tevreden naar huis.

Door de overvloedige regen zijn de wegen nog altijd niet in goede staat, maar er wordt aan gewerkt, op het pole pole ritme van Afrika. Gelukkig konden we altijd via een klein weggetje de werken omzeilen, wat niet kan gezegd worden van de vrachtwagen die vastzat in de modder. We prijsden ons gelukkig dat veilig en wel alle hindernissen zonder kleerscheuren zijn doorgekomen.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

MAANDAG 24 SEPTEMBER 2018

Setteling in...

Deze morgen rond 6 u kwamen we (Philippe en Pascale) na een goede en probleemloze vlucht in Kenia aan. Er was al daglicht, en de haan begon te kraaien. Ondanks het lawaai van hevige regenbuien hebben we nog een viertal uren diep kunnen slapen. Want zo'n vlucht kruipt toch in je kleren. We worden er ook niet jonger op hé...

Deze keer zijn er geen vrijwilligers of studenten aanwezig, dus kunnen we veel tijd steken in onze vier grote projecten die op stapel staan:

  1. Shine School: samen met het Zwitsers project Ekwal starten we met de bouw van de nieuwe klaslokalen van Shine Yetu Academy. De klasjes bestaan momenteel nog uit houten barakjes bij elkaar gehouden door golfplaten, en zonder vloer. Dringend tijd dus om een stap verder te gaan, na het investeren in aankoop van grond (2016) en het bouwen van de muur en de omheining (2018). Voor dit project vroegen we ook de steun van de Provincie West-Vlaanderen, daarover weten we meer in december...

  2. Rose Mwakwere: deze middelbare school met internaat voor meisjes heeft reeds veel steun gekregen, maar ze hebben nog geen eetzaal en keuken, zodat de 180 meisjes eten waar ze kunnen: op de grond, aan hun lessenaar, op een boomstam... Ook de keuken is heel, heel primitief. Dit project zou gefinancierd worden door de Abdijschool van Zevenkerken, samen met de provincie West-Vlaanderen. Ook daarover weten we meer in december.

  3. Mabayani School: deze lagere school aan de grens met Tanzania kreeg toiletten (S4K) en water (Annick for Kenya). Nu willen we samen met Eddy Van Uytsel van AfK en de provincie Vlaams-Brabant starten met de bouw van enkele klaslokalen, om de bouwvallige hutjes te vervangen.

  4. Trip Up Country: eindelijk nemen we eens de tijd om Kenia wat te verkennen, en trekken we naar het binnenland, samen met Dolly, om er o.a. haar familie te bezoeken. We reizen eerst met de nieuwe trein van Mombasa bijna tot in Nairobi, en dan rijden we met de wagen rond boven Nairobi. We eindigen in de hoofdstad, om dan terug de trein te nemen naar Mombasa (ongeveer 6 u rijden). Onze trip zal vijf dagen duren. Suspence!

Graag wil ik nog even zeggen dat er deze keer niet dagelijks een bericht op het dagboek zal verschijnen, maar wees gerust, je wordt op tijd van alles op de hoogte gebracht!

Tot binnenkort!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

KENIA SEPTEMBER OKTOBER 2018

VANAF VOLGENDE WEEK EEN NIEUW DAGBOEK TE VOLGEN OP DEZE PAGINA!

Deze keer zal je echter niet dagelijks een verhaal te lezen krijgen, aangezien we ook een paar dagen het binnenland in trekken, waar de communicatie niet zo evident zal zijn. Maar blijf ons volgen, en verneem welke investeringen en mooie dromen we ook deze keer weer in Kenia zullen realiseren!