top of page

VRIJDAG 17 SEPTEMBER 2021

WIST JE DAT...

  • het werk er op zit voor deze keer, en dat we zondag terug naar huis vliegen?

  • we deze morgen werden getest en bij negatief resultaat het vliegtuig op mogen, waarna we ook in België nog twee keer moeten worden getest?

  • de wereld nog een tijdje op zijn hoede zal moeten zijn?

  • Stefanie vandaag Mombasa verkent, met Saïdi als beschermheer?

  • er twee zonnen schijnen op deze eerste echt vrije dag?

  • we hopen dat we het Health Project voor Rose Mwakwere driemaandelijks kunnen uitvoeren (= alle meisjes van maandverband en zeep voorzien voor 3 maanden)?

  • ik deze avond afscheid moet nemen van Dolly, met veel pijn in het hart, tot ons volgend bezoek hier?

  • ook de volgende keer onze verhalen zullen te volgen zijn in het dagboek of via Facebook?

KWAHERI!

TOT ZIENS!

Bedankt voor het volgen van onze verhalen, beste lezer!

P1030824.jpeg

DONDERDAG 16 SEPTEMBER 2021

DOLLE DOLLY-DAY!

Shine School was onze eerste 'post'. De boeken moesten nog geteld worden, om onze aantallen te vergelijken met de facturen. Grade 8 en drie leerkrachten hielpen ons bij het uitpakken, het rangschikken per klas en het stempelen. Elk boek kreeg een S4K-stempel, zo kunnen we altijd controleren of onze boeken er nog zijn en of ze gebruikt en goed verzorgd worden. Het was een aangename drukte! In het totaal besteedden we voor deze school € 3000 aan boeken, een hoognodige investering n.a.v. de groei van hun leerlingenaantal.

Met een goed gevoel namen we er afscheid, en reden daarna naar Dolly, waar we waren uitgenodigd voor de lunch. Zo zagen we voor de eerste keer haar vriend, en haar zoontje Rayyan, bijna 4 maanden oud. Wat een cutie! De vriend had een Indische maaltijd gekookt (voorafgegaan door een Dawa/Mojito, mijnen dada mmm), het was overheerlijk! Too perfect for words!

We bezochten samen haar stuk grond, waar ze begonnen zijn met het bouwen van een huis. De vooruitgang van de werken hangt af van wat ze elke maand overhouden van hun wedde. Het is een meerjarenplan, maar wel een mooi!

Het overkwam me al vaker tijdens dit verblijf, maar ik vind soms geen woorden genoeg voor de liefde die ik voel voor de kinderen van de school, voor Dolly en familie, de overweldigende natuur enz... te veel om op te noemen...

YOU GIVE ME REASONS TO SMILE AND REASONS TO LAUGH, BUT MOST OF ALL YOU GIVE ME MEMORIES I COULD NEVER FORGET.

WOENSDAG 15 SEPTEMBER 2021

WHAT A DAY! AGAIN!

Interessant weetje: de boeken zijn in Shine aangekomen gisteravond!

Tweede weetje: ook hier is het klimaat aan het veranderen! De temperatuur is aangenaam (zo'n 28°C) maar Kenianen vinden het te koud. Het regent echter elke dag, en de zon is maar een paar uur per dag aan het schijnen. Dat zijn we niet gewoon hier, maar ja...

De dag begon met een bezoek aan Annick for Kenya Tailoring School, gesponsord door de vzw van Eddy Van Uytsel. Leuk om de headteacher Mwajuma terug te zien. Ook hier heeft Covid-19 gevolgen: van de 15 meisjes in het tweede jaar zijn er slechts 6 teruggekomen. Het eerste jaar telt negen meisjes. Ze bereiden zich nu al voor op het examen in december.

Vandaar reden we verder naar Rose Mwakwere. Als eerste op de planning stond een vergadering met de aannemer, omdat we graag een derde slaapzaal zouden bouwen. Aangezien we reeds een tijdje geen echte fundraising kunnen doen, hebben we daarbij ook hulp nodig van de Provincie West-Vlaanderen. Dankzij de giften die we recent hebben ontvangen komt de droom al een klein beetje dichterbij. We wachten dus het antwoord van de Provincie af, en zijn daarin ook heel eerlijk geweest met Md. Mwongeli (het schoolhoofd), de aannemer en de leerkrachten. Toch heeft het ons niet belet om de prijsofferte te bespreken en bij te sturen. Na de tchai en chapati bekeken we waar op het domein die derde slaapzaal zou komen en de twee aannemers, Dolly en Stefanie vormden de hoeken van het gebouw, en even later de hoeken van de nieuwe septische put, want er komen ook 4 toiletten bij.

Na de zaken, het plezier! De regen bleef nog even over, maar de elektriciteit viel wel uit, dus de meisjes hadden geen muziek om op te treden. Oplossing: de deputy reed zijn auto tot bij 'het publiek', sloot de telefoon aan op de boxen van de auto, en het dansen kon beginnen! Vol overgave toonden ze weeral eens het beste van zichzelf! En wij ook!

Een topmoment: we konden hen superblij maken, want elk meisje kreeg drie pakken maandverband, en we beloofden om elke drie maanden een voorraad aan te leveren. Gejuich alom! Hygiëne en gezondheid vinden we voor deze meisjes heel belangrijk, en we zetten ons daar verder voor in. Ondertussen zijn reeds 20 van de 35 bestelde stapelbedden geleverd, zodat ze niet meer op de grond slapen, maar wel nog het bed delen tot de laatste levering is gebeurd.

Ons bezoek werd afgesloten met een lekkere kuku-lunch (kip, de ochtend zelf gevangen en geslacht op het schooldomein zelf), met rijst. Ook de meisjes kregen uitzonderlijk rijst voorgeschoteld, met vlees. Kip kon niet, want voor 400 meisjes lopen er daar niet genoeg kippen rond ;-)

Al zingend verlieten we Rose Mwakwere, maar al vlug vielen we stil en genoten opnieuw van het prachtige landschap op weg naar huis.

PS: We hebben veel videomateriaal, maar ik zal dat pas kunnen verwerken eenmaal terug in België. Dus dat komt nog!

DINSDAG 14 SEPTEMBER 2021

GET BLESSED UNTILL YOU GET SURPRISED.

 

Gisteren liep onze dag een beetje in het honderd, want we dachten van boeken te stempelen en de dag in Shine School door te brengen. Maar ja, wat raad je? De boeken werden niet geleverd! T.I.A. = This Is Africa! Dan maar van de nood een deugd gemaakt. Stefanie is samen met Dolly op souvenierjacht geweest en we bezochten Kokkos voor het eerst (voor de ingewijden ;-) De regen hield ons eventjes in huis, maar de strandwandeling in de vooravond maakte de dag toch nog goed.

Vandaag om 9 u hadden we afgesproken in Shine School, want de boeken werden 'in the morning' geleverd. Wat raad je? We kregen telefoon dat ze in de bookshop in Mombasa de factuur nog moesten maken (5 bladzijden, met de hand geschreven) en dan pas vertrokken. Dus: weer een streep door onze rekening. T.I.A.

Stefanie had echter Shine nog niet bezocht, dus de kinderen hebben het optreden van vorige week overgedaan, waar we opnieuw enorm van genoten hebben!

Onder dit artikel kan je een tekstje lezen van Stefanie, met haar indrukken na anderhalve week Kenia met S4K. Zeker lezen zou ik zo zeggen!

In plaats van te wachten tot in de namiddag reden we al door naar onze volgende school, Mwanjamba. Onderweg hielden we halt op een leuk plekje in de bush, om onze boterhammetjes te eten, want ze verwachtten ons daar pas in de afternoon. Volgens Dolly is 5 na 12 ook in de afternoon. Dus belden we dat we er aan kwamen, maar ja, iedereen was weg voor de lunch (er is geen eten op school bij gebrek aan een keuken) en we werden pas verwacht om halftwee. T.I.A.! Dus moesten we nog anderhalf uur wachten, en benzine verbruiken om heen en weer naar Diani Beach te rijden wilden we ook niet. We bleven nog even op ons mooi plekje tot Dolly vond dat het er niet veilig meer was. (De tamtam werkt daar goed, zo van 'twee mzungu's (=blanke) gespot). Saïdi bracht ons nog naar plekjes met een prachtig uitzicht en we genoten vol op van de prachtige natuur!

Klokslag 13.30 u kwamen we aan in Mwanjamba, waar we onthaald werden door zingende kinderen, onder leiding van de altijd even enthousiaste teacher Kassim. Ongelofelijk zalig! De nieuwe toiletten (mèt waterspoeling) die door S4K werden gebouwd in het voorjaar werden officieel bezocht en voor open verklaard.

Zang, dans, voordracht, touwtrekken, de Macarena, de Amarula... Wat een ambiance.
Dan kwam de chairman nog met het verzoek of S4K niet kon zorgen voor een omheining (voor de veiligheid van de studenten die blijven slapen) en een keuken. Op één van de laatste foto's hieronder zie je het barakje dat moet doorgaan voor een keuken.

Het afscheid deed pijn, maar we waren ook zo content met die prachtige dag en de mooie dankwoorden...

Prachtige dag!

STEFANIE AAN HET WOORD:

"TIME FLIES WHEN YOU'RE HAVING FUN..."

Over de helft van onze tijd hier in Kenya, … spijtig! Ik deel graag kort even mijn gedachten en ervaringen met jullie.
Benieuwd hoe goed het me hier bevalt?

“Karibu Kenya, welcome home Mama Pascale”

Kenya verwelkomt ons hartelijk.
Ik ervaar veel motivatie, positiviteit, veerkracht en vreugde onder de bevolking. Mensen helpen mensen, de solidariteit is groot!
De lokale economie herrijst hier langzaam, na een periode van weinig tot geen toeristen.
Ondanks alle tegenslagen, blijft men verdergaan en bouwt men aan een betere toekomst, polé polé (rustig) en hakuna matata (maak je geen zorgen).  

“On top of the world!”

Van ongerepte natuur op safari tot het witte strand van Diani Beach en alles tussenin, Kenia heeft het allemaal…
Ik kom ogen te kort om alles te aanschouwen.

“We love you, we appreciate what you do, we thank you!”

Samen met “Mama Pascale” kon ik reeds een aantal scholen bezoeken. Het is een voorrecht om op bezoek te mogen gaan.
Ik ben aangenaam verrast, ondanks de karige middelen ontbreekt het de scholen en de leerkrachten niet om gemotiveerd en creatief aan de slag te gaan en te streven naar goed onderwijs.
Ik word overstelpt, telkens weer!
De warme welkom, de dankbaarheid, de mooie woorden, de liedjes, de dansjes, de vreugde, de glimlach… het is overweldigend.

Verder… amuseer ik me met Pascale, Dolly en Saïdi, geniet ik van de zon op mijn snoetje, ontdek ik Kenya -hun manier van leven en hun bouwwerken- op weg naar de scholen, zag ik donderdag meer dan 100 (!) gelukkige olifanten op safari (dan stopte ik maar met tellen), leerde ik mijn eerste woordjes Swahili, apprecieer ik de Keniaanse keuken en dronk/at ik vandaag mijn eerste verse kokosnoot…
Wat wil een mens nog meer?
This is Africa!
I love it! 💛

P1030248.jpeg

ZONDAG 12 SEPTEMBER 2021

RADIOSTILTE...

 

Aangezien Stefanie voor de eerste keer in Kenia is, en het voor mij tien jaar geleden is dat ik nog een safari deed, hebben we een driedaagse ingelast, en een safari geboekt via Harry van Oranjesafari.

James werd onze chauffeur en gids, en hij was een topper! We beleefden drie prachtige dagen, rijdend door de savanne en dieren spottend in Tsavo East en Taita Hills.

Waw, wat een dierenrijk! Ik plaats enkele foto's, om je al een eerste beeld te geven. (De mooiste foto's houd ik eventjes achter...)
 

Maandag start ons schoolwerk opnieuw.
Kwaheri!

WOENSDAG 8 SEPTEMBER 2021

BLUE DABEE AND GREEN ROSE!

 

Met een herrezen Stefanie vatten we de dag aan! Saidi bracht ons door het drukke Ukunda naar Dabee Baraka, een kleuterschooltje ergens 'innewaarts', met blauwe uniformpjes. De kleutertjes, de juffen en Md. Eunice zorgden voor een warm en zingend welkom. De baby's echter, die nog nooit een blanke persoon hebben gezien, verstopten zich achter de juf, of begonnen te wenen. Dus we bleven eerst een beetje uit het zicht.

Deze kleuterschool heeft het ook moeilijk om zich na de lange Covid-sluiting te herpakken. Maar hun enthousiasme en hun liefde voor de kinderen is nog even groot! Md. Eunice, de headteacher, ontving ons daarna met een lekker sap van gember en passievruchten, een kopje tchai (witte thee) en cake. Het niveau van deze school is zeer hoog. De klas die pas naar de basisschool is overgegaan staat heel sterk in vergelijking van de andere leeftijdsgenootjes, en om Md. Eunice en deze kinderen te helpen werd er zelfs een sponsor gevonden voor de volledige klas! Chapeau Md. Eunice en juffen!

Na de rondleiding namen we afscheid, met in de handtas een lijst met dringende noden en vragen. Werk aan de winkel voor S4K...

Ons volgend doel was Rose Mwakwere, de school met de groene uniformen, zo'n anderhalf uur rijden over hobbelige banen. Dat herinnerde ik me toch, maar ik kwam bedrogen uit, want er ligt een volledig nieuwe weg (op een klein stukje na) en het was echt een genot om door het prachtige landschap te rijden! Gelukkig hadden we ook nog een stuk 'rode weg', juist gepast voor de 'jump'foto, een traditie die niet mag verloren gaan (zie foto's).

Sommige lezers van dit verhaal zullen zich nog die passage herinneren denk ik, aangezien ze dit al 'in het echt' hebben meegemaakt. Geef misschien eens een teken via een post op FB mocht het zo zijn, mocht die trip mooie herinneringen oproepen. Zou leuk zijn...

Md. Mwongeli was dolblij ons terug te zien en vervloekte Covid die ervoor zorgde dat we zo lang afwezig bleven. Ondanks Covid is niet-knuffelen daar niet mogelijk!

Ook daar kregen we tchai, met chapati, yes! Mmm...

Zij legde eerst uit hoe de situatie van de school nu is (te veel leerlingen, te weinig schoolgeld) maar het viel ons op dat de sfeer in de school heel familiaal en rustig was! We herkenden nog leerlingen, en gelukkig herkenden zij ons ook, en het was een prettig weerzien. En Dolly zag zo haar dochter Mercy terug, die daar nu schoolloopt in form 2.

Er zijn ondertussen heel wat gebouwen bijgekomen: toiletten, wasplaatsen, een voorlopige slaapzaal (nieuw klaslokaal), pomp en watertoren van de regering, bakkerij, eetzaal en keuken, zonnepanelen en batterijlokaal, een tweede labo, een computerklas... Dit dankzij de steun van o.a. Abdijschool Zevenkerken, S4K en sponsors, privégeld van Md. Mwongeli...

Onze eerste tien nieuwe bedden staan er al, vandaag brengen ze de volgende 10 en volgende week nogmaals 10. Dankzij sponsoring van jullie, lezers en vrienden van S4K, geloven we er in! Vele kleintjes maken een groot!

Die extra slaapzaal moet er komen, want deze school is voor de meisjes hun echte thuis. Het is één grote vriendengroep, één grote familie. Zo voelt het aan.

Stefanie heeft, via sponsoring en giften van vrienden en collega's, kunnen zorgen voor goodie-bags voor alle laatstejaars (60) + vrouwelijke leerkrachten + 'needy' girls. Wat waren ze blij met hun staaltjes parfum, de zeep, shampoo, handcrème, bodylotion enz...

Volgende week hebben we nog een verrassing voor alle meisjes, en dan zal er ook opgetreden en gedanst worden. Iets om nu al naar uit te kijken!

Morgen vertrekken we op een driedaagse safari, dus je zal eventjes niets zien verschijnen op deze pagina. Geen nood, we komen terug!

Kwaheri! Tot ziens!

DINSDAG 7 SEPTEMBER 2021

SHINE YETU ACADEMY = warmte, liefde, sunshine!

 

Eindelijk! Eerste bezoekdag!

Aangezien Stefanie gisteren en vandaag geveld was door een bacteriële darminfectie, werd het programma wat aangepast. Geen zorgen: Stefanie is aan de beterhand, na een behandeling met een paardenmiddel in Bahari Clinic, door onze vertrouwde dokter Onkoba.

Na het ontbijt kregen we thuis eerst nog bezoek van de familie aap.

Stefanie de goodie-bags klaarmaken voor Rose Mwakwere, die ze kon vullen dank zij de giften van haar grote vriendenkring. Daarover meer volgende week!

Saïdi bracht mij en Dolly naar Shine School, over een spiksplinsternieuwe weg! No free Kenyan massage today!

In Shine werd zoals altijd voor een zeer warm welkom gezorgd. Zang, dans, voordracht, bedanking door de kinderen en het lerarenkorps enz... Wat heb ik die warmte gemist! De liefde waarmee je dan wordt overspoeld is niet in woorden uit te drukken. Ik zal de foto's hieronder maar laten spreken.

We konden eindelijk met eigen ogen de eetzaal zien, de nieuwe dakgoten en de watertanks, de kasten in elke klas, en de bijkomende toiletten. Dolly en ikzelf werden gehuld in een Afrikaans kleed, en we kregen daarnaast nog mooie kikoi's (omslagdoeken). Ik was heel blij om te kunnen vertellen dat hun nieuwe boeken en bijkomend schoolmateriaal maandag worden geleverd, en dan zullen we allen samen de boeken voorzien van stempels, kaften en bescherming.

Tot slot las de onderdirecteur een mooi bedankingswoord voor:

"Dear Pascale,

These gifts are emblematic of our love, here as thanks for sharing this sweet day. As our love grows, so some of these seeds are now planted in our homes, your own heart moves. Know that we need your love, as you need ours. You and we, like plants, make our own air. Only mutually can we bear flowers, unleashing all the beauty that is here. Despite of Covid-19 pandemic, we missed you so much.

Thank you for what you have always done for us.


Yours faithfully,

Mr. Daniel Njagi Kiura (director) and teachers."

MAANDAG 6 SEPTEMBER 2021

EERSTE WERKDAG, POLE POLE...

De zon straalt, net zoals in België!

 

Vandaag hebben we door omstandigheden onze planning een beetje moeten aanpassen. De eerste schoolbezoeken starten dus pas morgen. Maar geen nood, er is werk aan de winkel! Ik leg jullie nu een beetje ons programma uit voor de twee komende weken.

We concentreren ons op 4 scholen tijdens deze periode:

1. DABEE BARAKA

      

Deze kleuterschool werd tijdens ons laatste verblijf (februari 2020, een heeeele tijd geleden dus) letterlijk in 

kleur gezet. De grauwe speelplaats, het afdak, de muurtjes... Dit alles, en de warme kinderen en kleuterjuffen, lieten we vol warme kleuren achter. Madam Eunice, de headteacher, wacht vol spanning op ons eerste bezoek, en zal waarschijnlijk ook hulp vragen voor haar school. Schoolmateriaal, boeken, enz... Ik moet je niet vertellen dat ook de scholen heel hard hebben afgezien tijdens 8 maanden sluiting. Geen inkomen voor de leerkrachten, geen les of eten voor de kindjes enz...

Wonder boven wonder constateren wij dat er na de Covid-sluiting  meer kinderen naar school gaan dan voorheen!

2. SHINE YETU ACADEMY

Het verhaal van Shine 2020 hoef ik jullie waarschijnlijk niet meer te vertellen. Deze school die vroeger uit barakjes bestond, werd door ons omgetoverd in een grote stevige school, met nieuwe klaslokalen, eetzaal, keuken, enz... Ook daar is het leerlingenaantal aangegroeid, en zitten er meer dan 320 kinderen in de klassen. Aangezien de leerplannen en het 'curriculum' (indeling van klassen, schooljaren enz...) werden gewijzigd en meer een Europese vorm heeft aangenomen 'naar Brits voorbeeld') zijn ook de handboeken aangepast. Shine heeft ons nieuwe schoolboeken gevraagd, en deze uitgave werd goedgekeurd. Voor meer dan € 3000 schoolmateriaal werd in Mombasa besteld, en dit wordt geleverd tijdens ons verblijf. Dus: boeken stempelen geblazen!

We zorgden er ook voor dakgoten en watertanks, zodat regenwater kan opgevangen en gebruikt worden. Dit gaan we ook bekijken natuurlijk!

We plannen nog een bijeenkomst met de headteacher pastor Daniel en de deputy (onderdirecteur), om te praten over de verdere werking en toekomst van de school.

Ik denk dat er ons daar een heel feestelijke ontvangst te wachten staat, en we kijken al uit naar morgen!

MWANJAMBA SCHOOL

Na de heropening in januari kregen we het bericht dat de (oude) toiletten waren ingezakt, dat wil zeggen dat de muren verdwenen in de septische put. We zorgden vroeger reeds voor nieuwe toiletten voor jongens en meisjes (met een septische put achter de toiletten en niet er onder), maar nu waren de toiletten van de leerkrachten verdwenen. Wij bouwden nieuwe, en nu willen ze die officieel inhuldigen, wij moeten ze zogezegd 'overhandigen'. Klinkt weeral als een feest ;-) !

We zijn benieuwd hoe die school het verder doet na een lange sluiting, en of we er de leuke teacher Hamissi weer zullen terugzien!

LAST BUT NOT LEAST: ROSE MWAKWERE SECONDARY BOARDING SCHOOL FOR GIRLS

Ons grootste project voor de komende maanden. Voor meer uitleg verwijs ik graag naar onze nieuwsbrief van augustus 2021. Naast het bespreken van eventuele bouwplannen, het mogelijke bezoek van Abdijschool Zevenkerken in 2022, bezoeken van het domein en praten met de ons gekende leerlingen en leraars, willen we ook de meisjes verwennen. Van het laatste jaar (form 4) krijgt elk meisje een goodiebag: een S4K-zakje met shampoo, douchegel, staaltjes van parfum, handlotion, enz...

Deze staaltjes werden verzameld door Stefanie Demedts, die nu mee is als vrijwilligster.  We kochten vandaag de shampoo en douchegel of zeep, en de goodiebags kunnen klaargemaakt worden. Op weg naar Rose M. (waarschijnlijk woensdag a.s.) kopen we ook honderden pakken maandverband voor alle meisjes (tot nu toe over de 400!) zodat ze maandelijks toch enig comfort ondervinden tijdens die 'ambetante' dagen.

We kijken enorm uit naar het weerzien! Md. Mwongeli, girls, here we come!

VRIJDAG 3 SEPTEMBER 2021

EINDELIJK, WE VLIEGEN (ER) WEER (IN)...

Stefanie en Pascale hopen alvast op een negatieve Covid-test, en vertrekken dan vrijdagavond naar Kenia, waar ze zaterdagmiddag in Mombasa zullen landen. Klaar voor een nieuw avontuur!

Veel te lang geleden!

Vanaf maandag 6 september zal je op deze pagina regelmatig nieuwe artikelen en foto's vinden.

Kwaheri! Tot ziens!

DSC00330.jpeg
bottom of page