top of page

SHIKAMANA SCHOOL

Deze school heette vroeger Peace Village. Sinds die school financiële steun kreeg van Cher, de Amerikaanse actrice en zangeres, heet de school Shikamana School.  Tot eind oktober 2009 zaten ze nog in voorlopige, redelijk primitieve klassen, maar sedert november 2009 hebben ze gebruik genomen van het nieuwe prachtige gebouw.

Shikamana wil een voorbeeldschool worden, die duurzame ontwikkeling promoot. De school biedt onderwijs, gezondheidszorg, een voedingsprogramma en psycho-sociale begeleiding voor de kinderen van Ukunda, en hun zorgverleners, die daar anders geen toegang toe krijgen. Ze willen ook preventief werken, om de hongersnood tegen te gaan en het aantal ziektes te beperken. Sedert de tussenkomst van Cher zijn de gezondheid en het welzijn van de studenten van Shikamana en de dorpelingen verrassend verbeterd !

Ondanks hun goede werking is pedagogische hulp nog zeer welkom, liet de administratief directeur me weten ! In januari 2010 werden de eerste contacten met de manager gelegd en werd afgesproken hoe Sunshine4kids de leerkrachten van dienst kan zijn. Een grote uitdaging !

 

Ondertussen zijn we 2016, en Sunshine4kids heeft zich enige tijd op de achtergrond gehouden, aangezien er interne managementproblemen waren. Nu zijn de problemen opgelost en we waren blij toen we eind 2013 zagen dat de meeste leerkrachten er nog waren! De contacten zijn ondertussen vernieuwd, en Shikamana wordt een school waar studenten weer kunnen stage lopen. Ondertussen zijn ook hun boeken weer door ons aangevuld, en worden speel- en sporttuigen gemaakt, gesponsord door Brian Decleir die er in 2016 stage liep.

In juli 2016 hebben onze vrijwilligers de buitenmuren van de binnenplaats volledig geschilderd, want Volksgezondheid had de school reeds een waarschuwing gegeven. Als er dan geen verbetering te zien is, moet de school sluiten. Dat is van de baan.

Tijdens de vakantie zullen ouders verder schilderen.

In september 2017 liepen er twee studenten 3 maanden stage in deze school.

Ondertussen werd in 2019 de samenwerking met deze school stopgezet, na het opduiken van onregelmatigheden. De oneerlijke houding van de directie riep te veel twijfels op.

bottom of page