top of page

ZATERDAG 16 SEPTEMBER 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ONS VERBLIJF LOOPT TEN EINDE…

 

Samen met Moses, de jongen op de foto, kijken we eens achterom, naar wat we hebben meegemaakt.

 

Ons werk zit er weer op. We hebben voor de volle 100% meegeleefd, meegedanst, meegezongen en meegeweend. De rollercoaster aan emoties waar je hier telkens door wordt overrompeld, neemt echter niet af met de jaren…

 

Maar we zijn trots. Supertrots. We hebben gezien hoe goed de scholen hun best blijven doen om de kinderen goed onderwijs te geven, en hoe ze onze investeringen blijven gebruiken, respecteren of onderhouden. We hebben gezien en gevoeld hoe dankbaar ze zijn. Daarvan getuigen de vele knuffels, ook door dorpshoofden, directies, and last but not least: de kinderen. S4K heeft goed werk geleverd, nu voor het 16de jaar op rij. Ook tijdens Covid.

 

Eind volgend jaar doven we volledig uit. Tot dan hopen we nog op giften om hier en daar nog kleine verbeteringen te kunnen uitvoeren, handboeken te kopen enz… Dus, lieve mensen, alle giften blijven welkom!

https://www.sunshine4kids.be/projectsteunen

 

Ondertussen blijft Dolly alles opvolgen, en ook zij denkt aan de toekomst. Haar project ‘Sheroes’ (She + heroes) krijgt kalmpjes aan vorm. Dolly wil tienermoeders terug een volwaardige plaats geven in de maatschappij, door trainingen te organiseren, door hen hulp te bieden tijdens de eerste moeilijke maanden, en voor psychologische opvang te zorgen. Philippe helpt haar met het uitdenken van strategieën, doelstellingen enz…

Dolly zal ook geholpen worden door Ekwal, een Zwitsers project, met wie we hebben samengewerkt voor Shine School. Hopelijk zien ze het potentieel in Dolly, en kan Sheroes echt iets betekenen in deze regio.

 

Aangezien we elke euro die we nog hebben willen gebruiken voor Kenia, zullen we eind dit jaar de website stopzetten, maar onze Facebookpagina blijft bestaan! We kijken ook om een Instagram pagina op te starten, want dat is ook ‘in’.

Het mailadres Info@sunshine4kids wordt opgegeven (gekoppeld aan website), je kan ons altijd bereiken via mijn persoonlijk mailadres pascale.perneel@gmail.com, of via een bericht op FB.

 

Vrijwilligers die volgend jaar nog naar Kenia willen kunnen nog werken in één van de scholen van S4K, kunnen door Dolly begeleid worden.

 

KUMI NA TANO, VIJFTIEN

 

Wie het boek heeft besteld, en nog niet heeft afgehaald: we zijn thuis vanaf 19 september. Geef een seintje om te laten weten wanneer je het boek graag afhaalt.

Boeken kunnen nog altijd aangekocht worden. Van die € 30 gaat er € 15 euro naar Kenia.

https://www.sunshine4kids.be/

P1080127.jpeg

DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2023

 

EEN DAG VOL EMOTIES!

We waren dus uitgenodigd in Msambweni Primary School. En ja, voor een mooi en warm feest. Eerst met de kinderen buiten, met Mister Kassim als presentator, en daarna in de leraarskamer, waar me een heerlijke lunch kregen voorgeschoteld. Ja, en ook de leerkrachten en de chairman hebben we aan het dansen gekregen!

 

Na een warm afscheid reden we naar de shop van Dolly, waar we voedselpakketten hebben besteld. Met haar project Sheroes (zie verslag gisteren) probeert ze jonge moeders te helpen. We brachten voedselpakketten rond, tot in de kleinste dorpjes. Het échte Afrika. Als je ziet hoe die mensen leven, dan staat je hart even stil...

Een meisje van 21 met 8 kinderen, een meisje van 16 misbruikt door de leraar van de moslimschool en met een baby van 3 maanden. Leraar spoorloos verdwenen. Enz... Te veel (schokkende) verhalen om op papier te kunnen zetten, ik vind er niet de juiste woorden voor.

We bezochten ook een oude vrouw en haar man (een mzee) die in de armoedigste toestand leven die ik ooit heb gezien. Hun gebaren van dankbaarheid... Om kippenvel van te krijgen.

Die voedselpakketten konden aangekocht worden dankzij de hulp van de school voor buitengewoon onderwijs De Zonneburcht, uit Waregem. Zij sponsoren nog altijd S4K tijdens hun vastenacties, en dit jaar spaarden ze voor voeding. Hun centjes zijn zeker goed besteed!

WOENSDAG 13 SEPTEMBER 2023

 

TERUG VAN WEGGEWEEST...

Na het weekend zochten we eens een ander oord op, en deze voormiddag kwamen we uitgerust weer 'thuis'.
Na de middag reden we met ons vieren (Saïdi, Dolly, Philippe en ik) naar Kwale Eye Center. Een aantal leden van mijn zangkoor Les Choristes uit Marke hadden brillen gedoneerd, en die zijn we persoonlijk gaan afleveren in de oogkliniek van Kwale. De glazen worden er uitgehaald en zo krijgen patiënten die het zich niet kunnen permitteren een montuur. Met deze: dank je wel Les Choristes!

Aangezien het Philippe zijn eerste bezoek was aan de oogkliniek, kregen we een rondleiding. Omwille van privacy redenen kon ik geen foto's nemen in behandelkamers, operatieruimtes en zo. Er mogen geen patiënten in beeld komen. Ik heb dus gewoon enkele affiches in beeld gebracht. De kliniek heeft zeer veel patiënten, ook veel kinderen. Zeer slechtziende of blinde kinderen, van wie het letsel niet meer kan behandeld worden,  krijgen er therapie om zelfredzaam te worden, en ze worden ook begeleid op school. Dit project startte in 1993, door Dr. Helen, een Britse oogarts, die er nog altijd werkzaam is. Op 12 oktober is er groot feest voor het 30-jarig bestaan, en Dolly zal ons daar vertegenwoordigen.

Op de terugweg konden we het echt niet laten. We reden de bush in, om te kijken wat er van Ngamali School geworden is. Het motto van de school was 'Education never ends', maar in dit geval is ze wel geëindigd. Na fraude hebben we de samenwerking een 6-tal jaar geleden gestopt. Toch hadden we graag gezien wat er van de gebouwen was overgebleven. De klaslokalen staan er nog, in redelijk goede staat, maar worden niet meer gebruikt. Jammer...

Enfin, we blijven denken aan de vele succesverhalen, en zo eindigen we morgen in schoonheid in Msambweni Primary School, waar we uitgenodigd zijn. We weten niet waarom.

LET'S WAIT AND SEE!

VRIJDAG 8 SEPTEMBER 2023

 

ROSE MWAKWERE SECONDARY BOARDING SCHOOL FOR GIRLS

De dag begon mooi: Jennifer, het meisje dat in het huis voor ons zorgt, maakte een Afrikaans ontbijt klaar: Mbaazi (soort boontjes met kokosmelk) en Mahamri, driehoekige gebakjes met heerlijke Afrikaanse kruiden. Dan moesten we nog een booster drinken: een warme tas gember- en limoensap met honing, om onze verkoudheid een halt toe te roepen. Onmogelijk te drinken zonder grimassen te trekken, maar zeer efficiënt.

Het was gewoonweg HEERLIJK!

 

And last but not least bezochten we Rose Mwakwere (RM). Trouwe lezers hebben al vaak over deze school gelezen. De school is uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de grote regio. Meisjes komen van heinde en ver om er les te volgen en te wonen. Dit jaar was het echter 'struggle for life' door de hoge prijzen van ... ja, van gewoonweg alles! Fuel, voeding, bouwmaterialen, schoolmateriaal...

Vooraleer we Ukunda verlieten stopten we nog eens in Dabee Down, om enkele knuffels en wat speelgoed uit te delen (gisteren vergeten). De baby's waren superblij, en er ontstond juist nog geen oorlog om zo'n knuffel te kunnen vasthouden ;-)

Dan de mooie weg op naar RM. Altijd genieten. Altijd overdonderd door de schoonheid van het Afrikaanse landschap, de dorpjes en hun inwoners... Zelfs na 16 jaar krijg ik er kippenvel van. Natuurlijk stopten we onderweg om de obligate springfoto te nemen op de 'jump'road. Wie het boek KUMIA NA TANO heeft gekocht, heeft de vele jumpfoto's reeds kunnen bekijken.

 

Md. Mwongeli zorgde voor een mooi welkom met white tea en Mahamri, ondertussen onze lievelingsgebakjes geworden. Eerst ging ik een goeiedag zeggen aan mijn loverboy, mister Bones. Hij wilde mij echter niet aankijken, boos omdat hij een afscheid vreesde...

We bezochten het terrein tot in het kleinste hoekje en konden de vooruitgang van de bouw van de bibliotheek bewonderen. Dit project werd in augustus opgestart door het team van de Abdijschool van Zevenkerken, die er met 30-koppige toffe bende hebben gewoond, gewerkt, afgezien en genoten.

Het was even wachten op de lunch, dus we stapten nog eens naar de rivier. Voor de eerste keer in 16 jaar zie ik de rivier droog. Een ramp voor de hele streek. Er is dringend zachte regen nodig. Iedereen vreest El Niño in  november, dan zal het land de overvloedige regenval niet kunnen verwerken. De loop van de rivier is ook veranderd door het vele kappen van stenen, die gebruikt worden om te bouwen. Nu zijn de oevers niet meer beschermd.

Na een kleine fotosessie konden we aan tafel.

De meisjes zijn zich aan het voorbereiden voor het eindexamen, dus we konden Md. Mwongeli overtuigen om het dansoptreden af te blazen. We bezochten enkel form 4, die aan de vooravond staan van het grote eindexamen, beslissend over al dan niet verder studeren voor wie het financieel aankan natuurlijk. We schatten dat slechts 30% van de meisjes de stap zal zetten naar high school of university.

Het moment van het afscheid was aangebroken. Een afscheid voor altijd deze keer. Met veel pijn in het hart reden we weg. Het was heel stil op de terugweg... Ook omdat we pompaf waren.

De volgende dagen komt er geen dagboekverslag, Het is weekend hé, en van maandag tot woensdag verkennen we een ander deel van Kenia. Donderdag zijn we speciaal uitgenodigd in Msambweni, afwachten waarom... Wordt dus vervolgd.

Er komt wel nu en dan nog een foto op Facebook, in afwachting van komende donderdag.

Goed tropisch weekend iedereen!

DONDERDAG 7 SEPTEMBER 2023

 

DABEE BARAKA SCHOOL of BEDAK Academy

Dabee Baraka, de kleuterschool in Ukunda. Eigenlijk mogen we niet meer spreken van een 'kleuterschool', want er is uitbreiding op komst! In januari 2024 start het eerste leerjaar, dus er komt een lagere school bij. Ik hoor sommigen onder jullie al denken 'Wat? In dat klein huisje?' Tuurlijk niet, er is veel veranderd dit jaar.

Aangezien Md. Eunice, de directrice, zoveel nieuwe inschrijvingen had voor de 'babyclass' of peuterklas (50 kinderen) moest de school opgesplitst worden en werd er gezocht naar een tweede locatie. Zo wordt de locatie die wij kenden (met de blauwe omheining) Dabee Down, de nieuwe locatie wordt Dabee Up. Alle mooie affiches die  door de vrijwilligers van 2017 werden gemaakt, werden zorgvuldig verwijderd, en alles voor PP1 en PP2 (2de en 3de kleuter) werd verhuisd naar een vroegere... kippenkwekerij. Ja, je leest het goed. Md. Dabee heeft de 'schuur' wat aangepast en huurt deze locatie voor 2 jaar, tot ze ergens grond en een nieuw gebouw heeft.

We bezochten dus eerst Dabee Down, waar enkele baby's nog moesten kennismaken met blanke mensen, met de nodige traantjes tot gevolg. Met zang en dans was dat rap opgelost. Daarna reden we naar Dabee Up, om daar de oudere kleuters terug te zien. Ze kenden ons nog, en begonnen direct de melodie van het teamlied juli '22 te zingen en te dansen 'Oh lalala! van Samson en Gert').

Madam Dabee vertelde meer over haar plannen en dromen, hopelijk kunnen ze worden gerealiseerd. Het ministerie van onderwijs staat er in ieder geval achter, dus dat is al een eerste hindernis die overwonnen is. Wat een moed heeft deze dame! Chapeau!

De naam zal wel moeten veranderen, want er bestaat al een Dabee school, dus het wordt BEDAK: B van Baraka, de voornaam van haar overleden eerste echtgenoot; E van Eunice; D van Dabee; A van Academy en K ... ben ik vergeten. Sorry ;-)

In de namiddag maakten we tijd voor onze eerste strandwandeling.

Tot morgen!

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2023

 

MSAMBWENI PRIMARY SCHOOL

Terwijl jullie in België puffen onder de hitte, hebben we hier 'Belgische' toestanden. Het blijft warm, maar vandaag hebben we ook de regendouches. Wanneer het hier regent terwijl de zon schijnt, voelen ze dit aan als een zegening. Want alles wat groeit krijgt zon én het broodnodige water: watertanks en -putten raken gevuld, gewassen groeien en de tomaten en mango's rijpen. Je smaakt de zon in de vruchten.

Saïdi, onze trouwe chauffeur, bracht ons veilig naar Msambweni. Door dit stadje rijden brengt je in het hart van het Afrikaanse leven, je hebt geen tijd genoeg om alle indrukken in je op te nemen.

In de school was het opvallend stil, maar ja, het was examendag. Geen welkom dus met zang en dans, maar aan hartelijkheid ontbrak het niet! De directrice, het hoofd van the schoolboard, en de deputy en leraar Mister Kassim heetten ons zeer welkom. Tijdens het hoogtepunt van de regenbui zaten we in the office, en werden we bedankt voor wat tijdens 2023 werd gerealiseerd: toiletten voor de jongens, en reparatie van het lekkende en beschimmelde plafond van de leraarskamer, de nieuwe ramen en de ventilatoren. Ze waren 'preus ljik fjirtig' zoals ze in Kortrijk zeggen! Ze bleven herhalen: wanneer je de kinderen en de school helpt, help je de volledige community.

Zo kwam de regering een kijkje nemen, en ze waren verwonderd en blij dat er toiletten waren (terwijl deze school een gouvernementele school is, 700 kinderen, en er waren geen toiletten!), dus had de school de eer om gastheer te zijn van the District Games, sportwedstrijd tussen lagere scholen. Gedurende 5 dagen logeerden er zo'n 600 kinderen van scholen uit het hele district. Een hele eer, maar tegelijk een last: de school draaide op voor de kosten van elektriciteit en water. En dit allemaal omdat ze nu 14 toiletten hebben.
Het feit dat er toiletten zijn zorgt er ook voor dat er meer leerlingen naar school gaan. Kinderen die anders thuis zaten, zonder onderwijs. Dus dankjewel, lieve sponsors! Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest.

Zolang er giften komen, kunnen we hier en daar nog verder doen.

En dan kwam dé vraag van de dag: mochten jullie nog budget over hebben: we starten ook met Junior Secondary, en een labo hebben is verplicht (zelfde verhaal als in Shine School gisteren). Ja, € 6000 (gebouw èn labmateriaal) kunnen we niet zomaar tevoorschijn toveren...

Ook in deze lagere school hoorden we triestige verhalen, over meisjes die thuisblijven wegens zwangerschap, over honger en armoede...

Toch blijft de staff iedereen aanmoedigen om het beste van zichzelf te geven. De sfeer zit goed, en de stralende kinderoogjes en lachende gezichten maken dat we toch vertrekken met een warm gevoel. En toch met een heel klein beetje pijn in het hart.

DINSDAG 5 SEPTEMBER 2023

 

SHINE YETU ACADEMY

Zo, we gaan weer de weg op. Onder een snikhete Afrikaanse zon rijden we naar Shine School, de school die bijna volledig door S4K werd gebouwd en gesponsord. Een beetje (veel) thuiskomen dus. We bewonderden nogmaals ons laatste bouwwerk, de computerklas (dankjewel vrijwilligers van juli 2022!).

In de vele klassen herkenden we gezichten van jaren ver, en de kinderen herkenden ons ook.

Twee van de klaslokalen zijn omgebouwd tot slaapzaaltjes, want de zesdejaars en de kinderen van klas 8 overnachten er om zich overdag volledig te kunnen wijden aan de eindexamens die in aantocht zijn. Normaal is dat enkel voor klas 8, maar het schoolsysteem is gewijzigd, zodat ze vanaf 2024 maar 6 leerjaren meer zullen hebben i.p.v. 8. Een beetje zoals bij ons dus.

De directeur, pastor Daniel, vroeg nog onze steun voor een 'echte' slaapzaal, en voor materiaal voor een labo. Aangezien hij in 2024 wil starten met Junior Secondary (= lager middelbaar) is een labo een wettelijke vereiste. Jammer genoeg is S4K aan het uitbollen. Met pijn in het hart weten we al dat we niet meer aan dit verzoek kunnen voldoen. Maar wie weet, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Aangezien we dichtbij waren, reden we ook naar Annick for Kenya's Tailoring, want deze locatie maakt deel uit van Dolly's nieuwe droom. (Elke dag licht ik wel een tip van de sluier op...)

We plannen slechts één schoolbezoek per dag, en nemen ook eenn beetje vrij, geen luxe bij dit weer (en aan onze ouderdom ;-).

MAANDAG 4 SEPTEMBER 2023

 

EERSTE DAG TERUG  IN KENIA

Gisteren zijn we veilig en wel geland in Mombasa. De helse rit naar de ferry, het verlaten van de ferry en de rit door Likona, is nog altijd even spectaculair. En daarna wachtte het THUIS komen.

Op deze eerste dag valt er nog niet veel te melden. We worden wakker met de zon en 30°C. We doen de eerste boodschappen, hebben een meeting met Dolly over de te bezoeken scholen, en tegelijk over haar toekomst. En daar valt veel mooi nieuws rond te vertellen. Sunshine4kids is een beetje aan het 'sterven', maar zal tegelijk blijven verderleven in wat Dolly aan het plannen is. Meer kan ik nog niet verklappen. Maar het doet deugd.

Morgen bezoeken we Shine School.

Tot morgen!

bottom of page